Koreaans bezoek aan Pendrecht

Goyang is een stad met ruim 1 miljoen inwoners ten noordwesten van de hoofdstad Seoul. De plaats ligt in één van de 9 Zuid Koreaanse provincies, Gyeonggi.

Een reporter van de Goyang Weekly News, Jin-jee Kim maakt een reportage voor het blad over de ontwikkelingen in de samenleving van verschillende buurten in Nederland en hoe er door bewoners deelgenomen wordt aan het plannen van veranderingen in die buurten. Op haar programma stond Almere en Pendrecht. Via een landgenoot, die verbonden is aan het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, KyungHo CHOE, kwam ze in contact met Vitaal Pendrecht.

Dinsdagmiddag 11 september vond er een interview plaats met Clasien Kramer, Joke Spijkers, Marienke van Terheijden en Rieks Westrik.

Een collega van KyungHo, Vitnarae Kang, die ook voor het OTB werkt, zorgde voor de vertaling. Vit spreekt wel goed Nederlands, maar het gesprek ging vooral in het Engels voor een snellere vertaling in het Koreaans. De reporter Jin-yee schreef de zaken meteen in een mini computertje. Op het schermpje verschenen Koreaanse tekens, onnavolgbaar voor het Nederlandse gezelschap, maar waarin de ervaringen van Jin-yee wel overgebracht worden in de miljoenen stad in Zuid Korea. Zij stelde scherpe vragen, dus het verhaal kwam over en weer goed over.

Hanjin Soo, een fotograaf van de Goyang Weekly News, maakte tijdens de sessie een geweldige hoeveelheid foto’s.

Na een verhaal van Clasien en Rieks over de wijk en haar ontstaan opkomst en ‘verval’ werden er vooral vragen gesteld over wie de plannen maakten voor de wijk en of de bewoners daar ook invloed op hadden.

Clasien, Rieks en ook Joke Spijkers vertelden over de ervaringen met Vitaal Pendrecht, de Pendrecht Universiteit en ook het Pendrecht Theater. De ideeën van Dominic Schrijer, als portefeuillehouder, en Pieter Tops, als bestuurskundige, over vitale coalities speelden daar een belangrijke rol in.
Een goed contact houden met elkaar en in gesprek blijven en ook de bewoners in de wijk steeds betrekken bij verschillende projecten en plannen zijn de spil daarvan. Vitaal Pendrecht speelt dan de rol als legger van de contacten. Als voorbeeld werd het Pendrecht Theater genoemd.
Marienke van Terheijden kwam daarvoor ook langs in de koepelzaal van het Servicepunt Charlois Zuid. Zij vertelde over de Radio Pendrecht Soap. Joke Spijkers is één van de spelers in die soap. De verhalen van bewoners komen via die soap op de ‘planken’ en dat komt vaak beter over dan het houden van een inspraakvergadering. Maar ook die moeten er zijn.
Ook het Kangarooproject en het werk van de Pendrechtse basisscholen binnen de Kindercampus en het werk van TOS kwamen aan de orde.
Er werd ook stilgestaan bij de MediaStop van het eerste deel van 2009. Dat Pendrecht vaak afgeschilderd werd in het land en daarbuiten als een enorm gevaarlijk buurt, waar je beter niet kunt komen. Veel bewoners ervaren wel de problemen, maar om de zaak zo slecht af te schilderen stuitte veel mensen enorm tegen de borst.
Het middel van de Pendrecht Universiteit om colleges over verschillende onderwerpen te geven en duidelijk te maken hoe bewoners tegen verschillende onderwerpen aankijken en meemaken helpt daar heel goed bij.

Natuurlijk werd er veel doorgevraagd over het slopen van de 1200 woningen in de strook die nu Tuin op het Zuiden heet en wat daarvoor teruggekomen is. En hoever de operatie gevorderd is. Maar de meeste belangstelling ging uit naar wat er dan met de mensen en hun wensen en omstandigheden gebeurde.

Daarvoor werd de brede herhuisvesting van Woonstad Rotterdam en de organisaties daaromheen aangehaald. Bewoners in straten die gesloopt gaan worden worden door een medewerker van Woonstad Rotterdam bezocht en met hen worden allerlei zaken in beeld gebracht. Mensen worden niet zomaar aan hun lot over gelaten om het zo te zeggen. Daar waar hulp nodig is wordt die ingeschakeld.
Maar ook de rol van verschillende campagnes die er in Pendrecht plaats hebben gevonden, zoals Pendrecht Zet Door, Vitaal Pendrecht zelf en Pendrecht is Goed Bezig werden uitgediept. De plek waar het gezelschap zat helpt daarbij mee, omdat alle portretten uit die campagne aan de muur hangen en er verteld kan worden over waarvoor de verschillende bewoners op de foto’s staan.

Wat uiteindelijk de slotconclusie van Jin-yee Kim was, zal straks in Goyang te lezen zijn. De Vitaal Pendrecht vertegenwoordiging kan daar eigenlijk niet het fijne van zeggen. Daar zul je toch Koreaans voor moeten leren.

Er werden wel leuke foto’s gemaakt. Clasien bijvoorbeeld werd zij voor haar Pendrecht is Goed Bezig poster gezet en op allerlei manieren in beeld gebracht.

Ook in de begane grond ruimte gingen de Rotterdammers samen met Sjannie de Mooij en Claudette de Agua Rosada op de foto.

Jin-yee Kim, Vitnarae Kang en Hanjin Soo gngen tenslotte nog met Clasien Kramer naar haar woning om te zien hoe het er dan in de wijk op verschillende plaatsen uitziet.

Uit dank lieten de bezoekers een klein aandenken uit Korea achter. Souvenirs uit een land hier ver vandaan, met vergelijkbare ontwikkelingen en hopelijk zijn de boodschappen van de Pendrecht Universiteit overgekomen.

Misschien kan een kijkje over een poosje op www.mygoyang.com uitkomst bieden. Lezen is zoals gezegd moeilijk, maar het zou zomaar kunnen dat je op die site een foto met Clasien Kramer erop tegen zou kunnen komen.