‘Meer geld voor onze oude wijken’

Het desolate sloopgebied in Pendrecht, één van de acht probleemwijken in Rotterdam.
ARCHIEFFOTO AD ROTTERDAMS DAGBLAD
De foto komt inderdaad uit het archief, want op dit moment tref je een dergelijk beeld niet aan in Pendrecht.

CHARLOTTE VAN GENDEREN en CAREL VAN DER VELDEN schrijven in het AD van 9 februari 2009 een vervolg stuk over de ‘ophef’ die ontstaan is nadat RTL 4 de lijst van ex-minister Vogelaar in de were4ld bracht. Wethouder Dominic Schrijer blijkt er niet zo rouwig om dat de lijst gepubliceerd is.
Veel mensen in Pendrecht snappen er niks van. In hetzelfde AD Dichtbij op 2 en 3 volgt een aantal reacties die het redactieduo optekende in de wijk. Net als op TV Rijnmond is er veel ongeloof dat het zo slecht wonen is in Pendrecht: ‘Jongens, dit is toch geen moord- en doodslagbuurt ofzo?’vraagt een mevrouw uit Pendrecht zich vertwijfeld af.

Hier volgt het stuk op de voorpagina van AD Dichtbij op 9 februari 2009.

ROTTERDAM – De Rotterdamse wethouder Dominique Schrijer (Grotestedenbeleid) vindt dat het kabinet fors extra moet investeren in Rotterdamse probleemwijken.
Het desolate sloopgebied in Pendrecht, een van de acht probleemwijken in Rotterdam. ARCHIEFFOTO AD ROTTERDAMS DAGBLAD Met zijn pleidooi reageert hij op de lijst van twintig grootste probleemwijken in Nederland die dit weekeinde werd gepubliceerd. Rotterdam staat met drie wijken in de top4. Het Oude Noorden, Pendrecht en Bloemhof scoren direct na de Amsterdamse Kolenkitbuurt het slechtst.
De lijst werd in 2006 opgesteld door het ministerie van Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid. Bij de meting werden zaken als veiligheid, het werkloosheidscijfer en het opleidingsniveau meegewogen. De rangorde werd destijds niet openbaar gemaakt om te voorkomen dat deze wijken een slechte naam zouden krijgen.
Schrijer vindt het allerminst ververvelend dat de lijst nu wel openbaar is. ,,Wij kennen deze rangorde al langer. Dit onderbouwt ons pleidooi voor extra geld voor Rotterdam. Nu krijgen Vogelaarwijken waar het relatief goed gaat evenveel geld als de postcodegebieden met veel grotere problemen. Dat moet veranderen.”
Ronald Sørensen (Leefbaar Rotterdam) zegt dat geld niet zaligmakend is. ,,Rotterdam investeert heel veel geld via het Pact Op Zuid. Het is weggegooid geld zolang de koopkracht in die wijken ontbreekt. Het beleid is te soft. Zolang er geen absoluut verbod is op de vestiging van mensen met lage inkomens, is het dweilen met de kraan open.” Schrijer zegt dat Rotterdam grote vorderingen boekt bij het bestrijden van de achterstanden. ,,Pendrecht is sinds het opstellen van de lijst behoorlijk opgeklommen. In Rotterdam hebben we nu minder mensen in de bijstand en lukt het steeds beter om mensen te activeren.” Rotterdam kreeg tot dusver 60 miljoen euro van het rijk. Volgens Schrij- er moet dit budget de komende tien jaar worden verdubbeld.

En dan ook nog maar even de ranglijst:

Ranglijst 20 probleembuurten

1 Kolenkit, Amsterdam
2 Pendrecht, Rotterdam
3 Oude Noorden, Rotterdam
4 Bloemhof, Rotterdam
5 Ondiep, Utrecht
6 Rivierenwijk, Deventer
7 Spangen, Rotterdam
8 Oude Westen, Rotterdam
9 Heechterp/ Schieringen, Leeuwarden
10 Noord-Oost, Maastricht
11 Tussendjiken, Rotterdam
12 Hatert, Nijmegen
13 Hillesluis, Rotterdam
14 Woensel West, Eindhoven
15 Overtoomse Veld, Amsterdam
16 Kanaleneiland, Utrecht
17 Schilderswijk, Den Haag
18 Poelenburg, Zaanstad
19 Tarwewijk, Rotterdam
20 Morgenstond, Den Haag