Pendrecht Universiteit geeft een college aan geïnteresseerden uit Kopenhagen op zaterdag 29 september

Afgelopen zaterdag kwam een groep bewoners en professionals uit Kopenhagen voor een college van de Pendrecht Universiteit.
De groep was donderdag al in Nederland op bezoek in Utrecht en Amsterdam. In Denemarken wordt ook op de site van Vitaal Pendrecht gekeken en viel de Pendrecht Universiteit op. Kopenhagen kent ook de nodige problemen en er werd dan ook om een college gevraagd hoe wij dat doen in Pendrecht.

Om 9.30 precies werd de groep door Joke Spijkers in het museum ontvangen met koffie en cake, gebakken door Stella Tang.
De groep was geïnteresseerd in de colleges die gehouden zijn in Pendrecht en hoe het komt dat bewoners daar wel aan mee willen doen. Marco Pastors, projecleider van Kwaliteit sprong op Zuid kwam een toelichting geven op het programma. De grote lijn in het programma is werk en scholing, daar wordt voornamlijk de komende 20 jaar op ingezet.Vraag uit de groep was waarom Pendrecht niet in de aandachtswijken zit van het programma. Met trots kunnen we als Pendrechters melden dat we gestegen zijn de laatste jaren in alle statistieken. Dat wil niet zeggen dat alle problemen nu opgelost zijn verre van dat maar we zijn op de goede weg. In het college hebben we een “reis” gemaakt door de afgelopen negen jaar. De groep heeft een bezoek gebracht aan de Bavokerk en was erg geïnteresseerd in het verhaal van dagburgemeester Mario Bosch over de kerkklok en hoe de restauratie daarvan tot stand is gekomen. Samen met onze nachtburgemeester Harry Kock hebben zij de Zierikzeebuurt uit de doeken gedaan. Agnes Morene heeft de Ossenissebuurt met de oud maar ook vooral de nieuwbouw onder de aandacht gebracht en Bien Hofman heeft het derde groepje kennis laten maken met Eveline van Rooy die haar plannen met haar galerie aan de Slinge uit de doeken heeft gedaan. Binnenkort horen alle Pendrechters wat die plannen zijn. Het groepje was erg opgetogen over het werk van Eveline en wilden graag alles weten over haar exposities in Amsterdam. Ook vroegen zij of ze een website heeft en hebben haar kaartje meegenomen. Wie weet wat daar nog uit voort komt. Na een rondleiding door de Herkingenbuurt met heel veel vragen over de bouw en stilstaan bij de afbeeldingen op de flats van de stempels waar Lotte Stam-Beese haar plan op heeft gebaseerd was het alweer tijd voor de lunch. Dat was geregeld met Restaurant de Zuiderkroon en weer prima voor elkaar. Het college werd beëindigd met een verrassing. Een optreden in het theater aan het Plein 1953 van De Rainbow Arts Group onder leiding van Stella Tang met een passie voor traditionele zang en dans uit China. Tijdens de presentatie in de ochtend stelde een student de vraag hoe we communiceren met bewoners van een andere cultuur, het antwoord is na afloop van het college gegeven want het moest allemaal in het Engels en ook dat valt niet altijd mee. Eén van de lessen van de dag was dan ook, met handen, voeten en geduld kom je een heel eind.