Raad in de wijk, druk bezocht

Gespreksleider, Ursul Schaap, legde het spoorboekje voor de avond uit. Dick Lockhorst, voorzitter van de deelgemeenteraad Charlois, heette iedereen welkom en was trots op de opkomst en de betrokkenheid. Hij vertelde dat de deelgemeenteraad de laatste jaren niet stilgezeten had en dat hij benieuwd was hoe bewoners daarover dachten. Vervolgens gaf de gespreksleider het woord aan Duco de Bruijn en Ines Balkema, beiden van Pendrecht Zet Door. Zij openden de raadsvergadering met een presentatie over wat er de laatste 3 jaar bereikt is.
Dat blijkt een hele waslijst. Veel nieuwbouw, een reeks van sociale projecten in de wijk, bijvoorbeeld de Kindercampus en het Servicepunt Pendrecht, diverse veiligheidprojecten, nieuwe puien voor een aantal winkels en noem maar op. De presentatoren kregen een applaus, maar wat dat waard was bleek later. Veel van de bewoners, die het woord voerden in het debat bleken niet zo onder de indruk van de inspanningen door de politiek en de instanties in de wijk.
Bij verschillende tafels met bijbehorende profs en politici kon men over verschillende onderwerpen praten en zijn of haar mening kwijt. Er werd veel opgeschreven en veel aangekaart bij de profs en de politici.
Abeba Gebremedihin wil bijvoorbeeld van Debby Smit van de Nieuwe Unie weten of er op korte termijn iets aan de woningen in de Halsterenstraat gedaan wordt. Abeba voelt zich erg thuis tussen de bewoners van de Halsterenstraat, maar er moet echt iets aan het huis en de directe omgeving gebeuren. Zo niet dan zoekt haar gezin hun heil in Barendrecht.
Na een korte pauze brengen deelraadsleden verslag uit van wat ze aan de tafels gehoord hebben.
Peter Diepenhorst van het CDA doet verslag van de tafel sociaal. Bewoners ervaren volgens hem veel overlast, betaald parkeren moet weg, de afspiegeling van de wijk op deze avond werd gemist, goed winkels en er is iets positiefs: de zorg is goed.
Marja Beijk van de PvdA doet verslag over de buitenruimte-tafel. Er moest volgens de bewoners aan die tafel veel meer aan veiligheid van verkeer en in de buitenruimte zelf gedaan worden. Vooral ’s nachts is het niet pluis in de wijk.
Carina Klamer van GroenLinks verhaalt de tafel fysiek. Zij vertelde dat er bewoners van nieuwe woningen waren, die er al 2 woonden en nog steeds geen oplevercontract hadden. De kwaliteit van de woningen aan de Kerkwervesingel was slecht en het was goed mis met de grondwaterstand in de Herkingenbuurt.
Economie werd weergegeven door Roelof Pit van de PvdA. Zijn groep vond dat de winkels aan Plein 1953 er goed uit moesten zien. Er zouden bijvoorbeeld met een bord met daarop de winkels extra klanten voor het plein getrokken kunnen worden. ’s Nachts overal luiken en tralies, dat ziet er echt niet uit en het parkeren moet gratis.
Het onderwerp veilig is echt iets voor Agnes Morene, die ook voor de PvdA in de raad zit en zelf net als Marja Beijk in Pendrecht woont. Het Metrostation is volgens haar de plak waar de mensen zich het onveiligst voelen. Daar houden zich veel ongure types op. Hangjeugd doet er ook geen goed aan en daklozen in de Halsterenstraat zorgen voor een angstig gevoel bij kinderen.
Ursul Schaap kiest 3 thema’s voor het slotdebat.
Buitenruimte.
Veilig.
Plein 1953.
En dan komen een aantal bewoners goed los. Meeuwen, duiven, onverlaten ’s nachts ze maken het wonen in Pendrecht tot een hel. Volgens Veldhoen zijn de vogels zo verwend dat ze alleen nog maar af komen op sardientjes en dat bewoners de blikjes zelf voor hen open moeten maken. Hij woont zelf op een hotspot en is met een aantal winkeliers bereid om geld op tafel te brengen om zelf nachtbewaking in te gaan voeren. Het onheil gebeurt niet overdag, maar ’s nachts. Zij auto ziet er uit als de Indiase Peugeot uit de reclame.
Dat er een betere afspiegeling op dit soort avonden van de wijkbewoners moet komen, komt regelmatig terug.
Er wordt alom in de wijk brood gestort en dat trekt ratten en vogels. Op Plein 1953 worden al duiven weggevangen door bewoners zelf. Het kruispunt van de Krabbendijkestraat, Slinge en Schuddebeurstraat is wel de meest verkeersgevaarlijke plek in de wijk. Zeker nu er ook nog auto’s op de vluchtheuvel geparkeerd worden. Het fietspad aan de zuidkant van de Slinge wordt opnieuw als een gevarenzone ingebracht. Brommers en fietsers jassen tegen elkaar in over dat éne pad.
Het podium dat in de vijver bij Plein 1953 kan van een bewoonster geen goedkeuring wegdragen, zeker niet gezien de prijs die ervoor betaald moet worden.
Dick Lockhorst sluit de avond met het steken van een hart onder de riem van de mensen. “Er is een Rotterdam wet van kracht in Pendrecht. Er wordt streng gecontroleerd op wie er komt wonen”, aldus de voorzitter van Charlois. Er is een waterhuishoudingsplan en daarmee wordt de wateroverlast aangepakt. Bovendien zijn er camera’s en die worden uitgelezen en brengen daders aan het licht.
Er moet nog veel gebeuren aan de wijk en zeker nog veel gecommuniceerd worden. De politiek heeft nog heel wat te doen, wordt vanuit de zaal geschamperd.
Zou zo’n raad in de wijk bijdragen aan de verbetering, die bijna alle bewoners willen? Er moet toch vitale daadkracht in de wijk te vinden zijn?