SIX conferentie co-creating democracy in Felix Meritis

Ze kwamen uit Nederland, maar ook uit Korea, de USA, Australië, HongKong, Thailand en allerlei Europsese landen. Eigenlijk ontbrak alleen Zuid Amrika, maar dat terzijde.
In Felix Meritis aan de Keizersgracht 324 in Amsterdam met zijn 94-en praten over co-creating democracy en vooral over de zaken die er onder verschillende bewonersgroepen gaande zijn in de 21e eeuw.

Roel in ’t Veld, ooit staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen en schrijver van een boek over deze materie, zette het kader neer. Hij schetste allerlei ontwikkelingen, zoals de terugtredende overheid, de weerbarstigheid van de politiek en de media en de ontwikkelingen bij bewoners van steden verspreid over de wereld. En natuurlijk ook de ontwikkelingen op het gebied van de sociale media. Media, die door de mensen zelf gemaakt worden en hele streken op de wereld op zijn kop zetten. We weten niet waar het heen gaat, maar we zitten wel op een interessant knooppunt in de geschiedenis, was zijn boodschap.

Die wereld kwam dan ook in het ‘centrum van de wereld’, Amsterdam, langs.
Maartje Nevejan liet mensen uit het midden oosten aan het woord. Jonge mensen, die via de sociale media verslag doen van de ontwikkelingen in Egypte, Tunis, Syrië, etc. en de manier waarop Al Jazeera daarover rapporteert.
Carolyn Lockett, Sarah Schulman en Chris Vanstone, die in Australië achter een computer via Skype spraken over Family by Family een project waar gezinnen elkaar helpen na met elkaar in contact te zijn gebracht met behulp van de projectmedewerkers. Via de presentatie van Chris Sigalof raakten de Australiërs in gesprek met het publiek in de zaal. De techniek staat immers voor niets. Alhoewel sommigen vonden dat de laptop in de conferentiezaal op het publiek gericht had moeten zijn, zodat Carolyn, Sarah en Chris ook hadden kunnen zien hoeveel mensen er zaten en wie de vragen stelde. Op het scherm was het drietal wel te zien. Zij maakten daar op allerlei manier gebruik van bijvoorbeeld door tijdens het overstappen naar een volgend onderdeel de groeten te doen via vellen papier, die ze vervolgens voor de webcam van hun computer hielden.
En tot besluit van dit onderdeel Garth Japhet, die verslag deed van een door bewoners in Zuid Afrika gestarte campagne tegen Aids.
Mooie voorbeelden van het van onderop vormgeven van de democratie over de wereld.
Na de lunch waren er workshops en in een daarvan deden Bien Hofman en Rieks Westrik hun verhaal over de Pendrecht Universiteit. De organisatie SIX,Social Innovation eXchange vond dat een mooi voorbeeld van bewoners die bezig zijn met bewonersparticipatie en democratie van onderop op een bijzondere manier.
Ada Wong uit HongKong gaf in dezelfde workshop een uiteenzetting over sloop en nieuwbouw van een gebied in die wereldstad, waar zij voorzitter was van een districtsbestuur en nu nog steeds actief is als een voorvechtster van de beweging in HongKong, die opbokst tegen de bureaucratie uit Beijing.
En Carl Lens, die vertelde over Verbeter de Buurt een internet programma waarop je met je mobiele telefoon plekken aan kan geven die gerepareerd moeten worden in de openbare ruimt door heel Nederland, trouwens.

De conclusie uit de workshop was dat de meeste beweging onder bewoners tot stand komt als er sprake is boosheid onder bewoners. En de volgende stap is dat er is van een ‘confident community’ bewoners met zelfvertrouwen en dat men wil leren. learning community.

De conferentiegangers gingen natuurlijk nog in Amsterdam kijken via een rondvaartboot door de grachten en kregen een toespraak van wethouder Andree van Es tijdens het avondeten.

Woensdag ging de conferentie verder, maar daar waren de vertegenwoordigers uit Pendrecht niet meer bij. Er komt vast een fraai verslag, waarin alles nog eens netjes op een rijtje wordt gezet.

Interessant was het in ieder geval, wel.