STADSWIJK Studies leert van Pendrecht Universiteit

De Pniëlkerk in Amsterdam is omgedoopt in een conferentiecentrum. De toneelspelers en inleiders over de Pendrecht Universiteit poseren graag voor de camera. Hun inleiding en toneelspel is goed ontvangen.

Arnold Reijndorp, stadssocioloog en auteur van het boek “stadswijk – stedenbouw en dagelijks leven” beet het spits af. Hij citeerde Grieken die in hun tijd al spraken over Mensen Maken de Stad. Een oude wijsheid, maar zoals Arnold ook liet zien wint vaak het fysieke, ‘de stenen’, het als we het over een mooie stad hebben. Hij wil in de STADSWIJK studies graag de relatie uitdiepen tussen beide elementen en op zoek naar de manier waarop ze op elkaar ingrijpen.
Justus Uitermark hield vervolgens een referaat over het sociale aspect. Justus heeft met Jan Willem Duyvendak Mensen Maken de Stad in Rotterdam onderzocht en is erg onder de indruk geraakt wat ‘gewone’ mensen in zo’n stad voor elkaar weten te brengen. Hij noemde zichzelf een kritische lezer en kijker, maar betrapte zich erop dat hij over wat hij in Rotterdam gezien heeft en wat hij heeft gelezen in het boek van Arnold Reijndorp hem tot een erg positief oordeel over die stedeling gebracht heeft. Er wordt vaak negatief over Rotterdam gesproken, maar er gebeurt in wijken en in straten iets heel anders, dan je vanuit die berichten zou vermoeden. Mensen vinden elkaar en maken hun omgeving samen aantrekkelijk.

Vervolgens kwam Jord den Hollander met een referaat en filmbeelden over hoe fysieke zaken in kunnen grijpen op een stadsbeeld. Hij noemde een ontzettend groot beeld met de naam ‘The Angel of the North’ bij een voorstad van New Castle een voorbeeld van een gedurfde en geslaagde ingreep op het beeld dat mensen van een stedelijke omgeving hebben. De films van beelden van Jord spreken boekdelen. Hij begon met een konijn dat met een lamp, zijn poten en oren een hand maakt. Dat beeld heeft hij op zijn kantoor hangen.

Na de pauze kwam Bien Hofman de Pendrecht Universiteit presenteren. Zij schetste haar komst in de wijk. Het beeld dat de wijk eerst op haar maakte, de veranderingen die zij zag en de ergernis die ze kreeg over het negatieve beeld dat er uit de media over haar wijk ontstond. Zo kwam zij uitgedaagd door Dominic Schrijer, portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois en Pieter Tops, professor bestuurskunde aan de universiteit van Tilburg tot opmerkelijke initiatieven. Samen met een aantal bewoners begon ze met Vitaal Pendrecht en later ontstond de Pendrecht Universiteit. Drie spelers van de Pendrecht Monologen speelden na een inleiding door Cees Bavius, hun regisseur, “Alleen de bomen zijn nog van Toen”.

Bert van Meggelen leidde tot slot een discussie over identiteit, over imago en reputatie van de wijk. Justus Uitermark en Jord den Hollander vonden de Pendrecht Universiteit een mooi en een opmerkelijk voorbeeld en waren onder de indruk van het spel van Thea Abma, Annie van der Velden en Nel van Dijk.

Kijk ook op www.kei-centrum.nl