31ste Rotterdam Marathon dwars door Pendrecht

De winnaar Wilson Chebet loopt in dit groepje. Bij de kruising van de Slinge naar de Groene Kruisweg vallen er opnieuw lopers terug uit de voorste gelederen. Cehbet won in een sfeervolle, zomerse entourage de 31ste ABN AMRO Marathon Rotterdam.
Dat Rotterdam het snelste parcour ter wereld heeft werd opnieuw bewezen. De Keniaanse topatleet finishte in de beste wereldseizoentijd van 2.05.27. Chebet bleef zijn vriend en landgenoot Vincent Kipruto zes tellen voor.

Ook de snelste vrouw was een Keniaanse. Hilda Kibet (30) slaagde wel in haar opzet. Ze maakte een sterke indruk en hoeft na haar persoonlijk record van 2.24.27 voor deelname aan de Spelen van Londen alleen nog vormbehoud te tonen op de halve marathon. Kibet, verloofd met atleet Hugo van den Broek, bleef in Rotterdam slechts 44 seconden verwijderd van het Nederlandse record van tante Lornah Kiplagat.

,,Elk jaar ga ik vooruit. Mede dankzij de ervaring die ik opbouw. Ik ben op de goede weg. Dit was mijn vierde marathon en het ging beter dan de vorige keren, vooral ook de laatste kilometers. Ik heb heerlijk getraind en voelde me goed. Ik ben blij en heel tevreden,” zei Kibet, nadat ze met tranen in haar ogen het verhaal van winnares Philes Ongori (24) had aangehoord.

Bij de vrouwen triomfeerde debutante Philes Ongori (2.24.20). Chebets landgenote was in de slotfase zeven seconden sneller dan Hilda Kibet. De atlete van Keniaanse origine haalde met haar prestatie een nominatie binnen voor de Olympische Spelen van Londen in 2012. Sneller dan Kibet liep een Nederlandse atlete nooit in Rotterdam.

Op de site van de Rotterdam Marathon zijn deze verhalen en meer na te lezen. Er staan ook prachtige foto’s op. Chebet en Vincent Kipruto blijken vrienden te zijn. Chebet is trouwens ook een ontdekking van de Rotterdamse organisatie.

De Rotterdam Marathon is na die 30 jaar enorm groot geworden. Burgemeester Aboutaleb bediende samen met Jacob van der Goot van sponsor ABN AMRO, het startkanon dat de deelnemers (maar liefst 12.647 inschrijvingen, nog meer dan Pendrecht inwoners telt) in gang zette voor een in veel opzichten gedenkwaardige marathon.