Ab Harrewijn Prijs 2012 ging naar de Pendrecht Universiteit

In de Boskant kerk aan de Fluwelen Burgwal 45 in Den Haag werd op zondag 13 mei, de 10e sterfdag dag van de naamgever, de Ab Harrewijn Prijs uitgereikt aan Bien Hofman van de Pendrecht Universiteit.

Een jury onder voorzitterschap van Paul Rosenmöller koos uit de genomineerden vijf initiatieven, die in de kerk werden gepresenteerd en alle vijf een bedrag van € 1.500 kregen. Uit die vijf koos de jury één initiatief dat bekroond wordt met de Ab Harrewijn Prijs 2012 en dat werd de Pendrecht Universiteit.

Het juryrapport zegt het zo:

De Ab Harrewijn Prijs 2012 gaat naar Bien Hofman, drijvende kracht achter de Pendrecht Universiteit. Pendrecht geldt als de een na zwakste onder de zogenoemde Vogelaarwijken. Voor Bien en haar team zijn de bewoners de deskundigen van hun eigen wijk en professionals kunnen van hen wat leren. Zo is de Pendrecht Universiteit ontstaan, een kenniscentrum in de wijk van, voor en door wijkbewoners.

Het juryrapport: “De jury heeft bewondering voor de manier waarop de Pendrecht Universiteit de kracht van wijkbewoners mobiliseert, door hen niet te presenteren als ontvangende partij, maar als brenger. Je zou haast kunnen zeggen dat een belangrijke doelgroep van de Pendrecht Universiteit, de ambtenaren en bestuurders die er kunnen leren over de bewoners, niet de doelgroep van de Ab Harrewijn Prijs is. Toch zijn het uiteindelijk de bewoners van een van de minst rijke wijken van Nederland die profiteren van wat de Pendrecht Universiteit hen laat zijn.”

De voorzitter van de jury voegde er aan toe dat Ab Harrewijn heel erg gecharmeerd zou zijn van het idee achter de Pendrecht Universiteit.

Bien bedankte de jury en vroeg meteen haar wijkgenoten, Clasien Kramer en Joke Spijkers op het podium. Samen lieten zij de fraaie prijs zien en gingen ze met twee certificaten naar huis.

De Pendrecht Universiteit was voorgedragen door Marja de Bruyn, de voormalige directeur van Woonstad Rotterdam. Marja was ook in de kerk en ook familieleden van Ab Harrewijn.

Op het programma in de Boskant stonden een inleiding van de vorige winnaar, Ine Spuls, die vertelde dat de prijs hen veel extra’s gebracht had en erg dankbaar te zijn voor wat er het afgelopen jaar gebeurd was.
Christian Jongeneel, de secretaris van de Ab Harrewijn Prijs interviewde vervolgens de genomineerden voor 2012.
• De Wonne, een leefgemeenschap in Almelo, Enschede en Glanerbrug, die zich ten doel stelt SAMEN TE DELEN; gastvrij zijn, hergebruik stimuleren, en bezinning vormgeven.
• Atelier voor Overlevingskunst, van Ellen Hoogveld uit Nijmegen, die mensen aan rand van de samenleving verkeren vaak bijzonder en uniek vindt en maakt kunst met hen. Zij wil graag een horeca voorziening realiseren waar mensen een warm onthaal krijgen.
• Quality Centre Vluchtelingenvrouwen van Leida Schuringa, een netwerk in Utrecht van 100 vluchtelingenvrouwen, die elkaar steunen en van elkaar leren.
• de Pendrecht Universiteit, boordevol lessen uit deze Rotterdamse wijk. De docenten, wetenschappelijk medewerkers, professoren en eredoctoren zijn bewoners van de wijk, trots op hun wijk en klaar voor de toekomst! Zij werken samen met instanties, ondernemers en politici voor meer verbeteringen in de wijk.
• Bea Ganesh en Savitri Chandrikapersad die zich belangeloos inzetten voor de multiculturele woongemeenschap de “Seniorenflat de Houtzagerij” aan de Hobbemastraat in Den haag.

Er was ook een lezing door van Tof Thissen, senator voor GroenLinks. Hij deed zijn verhaal voor de interviews, omdat hij weer snel weg moest. Hij memoreerde Ab Harrewijn en zou graag gehad hebben dat hij de kerk was komen inwandelen en de prijsuitreiking mee had kunnen maken.

Een fraai muzikaal intermezzo van het Kobra Ensemble deed dienst als opmaat naar de prijsuitreiking door Paul Rosenmöller.

Die bouwde de spanning flink op en er steeg een luid applaus op toen hij zei dat de Pendrecht Universiteit de 10e Ab Harrewijn Prijs in de wacht gesleept had.