Achter de Horizon

Achter de Horizon

Maatschappelijk Welzijn De Stromen Opmaat Groep organiseert cursussen, inloopmiddagen, gespreksgroepen en trainingen over uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Eén van die inlopen is de inloop ‘achter de horizon’. Mensen die een naaste hebben verloren kunnen hier terecht om te praten, herinneringen op te halen en ervaringen te delen. Anneke Zuidema en Lenie Palacio zijn beide bekend met deze inloop. Anneke als maatschappelijk werker, Lenie als bezoeker.

Lenie verloor een aantal jaren geleden haar partner en merkte dat het niet makkelijk praten was met mensen die dit niet zelf hadden meegemaakt. Ze miste een gelegenheid om te praten met lotgenoten, ervaringen te delen en herinneringen op te halen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Lenie vertelt: “Omdat ik toch met iemand wilde praten heb ik contact gezocht met het Maatschappelijk Werk. Zo ontmoette ik Anneke en bij haar kon ik heel goed m’n verhaal kwijt. Een tijdje later werd de inloop Achter de horizon opgericht. Tijdens deze inloop kun je ervaringen uitwisselen met lotgenoten. Dat is heel fijn”.

Anneke werkt al jaren als maatschappelijk werker en is regelmatig bij de inloop aanwezig. Haar rol is soms het luisterend oor, maar soms ook de gespreksleider. Anneke: “Tijdens een inloop wordt er met elkaar gepraat, gehuild, maar ook gelachen. Mensen durven niet altijd te lachen als ze in rouw zijn, maar rouwen is ook herinneringen ophalen en dat kunnen best grappige herinneringen zijn”. Anneke ziet mensen die in rouw zijn door een proces gaan. “Mensen moeten het als een realiteit gaan zien dat hun naaste er niet meer is. Het komt voor dat je zonder nadenken de tafel dekt voor twee, of dat je denkt dat je geliefde de tuin in komt lopen als je het tuinhekje hoort. Als het besef er eenmaal is kan het verdriet nog heviger worden. Het is fijn als mensen elkaar kunnen steunen, als ze met elkaar kunnen praten. De inloop is daar een prima gelegenheid voor”.

Tijdens de inloop wordt er gepraat over allerlei aspecten van het rouwproces. Mensen delen ervaringen met elkaar en herkennen elkaars vraagstukken. Ook worden er tips en adviezen gegeven. Voor buitenstaanders is het bijvoorbeeld vaak moeilijk om met iemand om te gaan die in de rouw is. Anneke: “Geef zelf aan of je erover wilt praten. Buitenstaanders zijn soms geneigd met een grote boog om de rouwende heen te lopen, omdat ze niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan. Dat is lastig, zowel voor de buitenstaander als voor de rouwende. De inloop is een veilige, hartelijke en gezellige omgeving en dé gelegenheid om het over dit soort dingen te hebben”. Lenie: “Ik voel me er op mijn gemak. Een kop koffie drinken, of bloemen meenemen, het kan allemaal en niemand vindt het raar”.

Mensen die ook een naaste zijn verloren en met vragen zitten, lotgenoten willen ontmoeten of naar verhalen van lotgenoten willen luisteren, zijn van harte welkom om een binnen te stappen tijdens de inloop. Men kan hier zijn/haar verdriet kwijt zonder dat daar een oordeel over is. De inloop ‘Achter de Horizon’ wordt elke vierde donderdag van de maand van 16.00 – 18.00 uur in Zwijndrecht (adres) gehouden en is toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Liever eerst een individueel gesprek? Neem dan contact op met de Aafje zorglijn via 0900 8664 (€ 0,10 p.m.).