Actie preventief fouilleren op metrostation Slinge

Gisteravond (vrijdag) werd er preventief gefouilleerd op metrostation Slinge. Dit keer waren de reizigers van de laatste metro aan de beurt. Bij één reiziger werd een vuurwapen in beslag genomen.

In Rotterdam zijn aangewezen gebieden waar de politie preventief mag fouilleren, zoals Charlois. Dit gebeurt dan ook regelmatig. De politie deelt daarbij ook informatiekaartjes uit met de volgende tekst:

‘U bent zojuist preventief gefouilleerd.

De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie, de gemeente en anderen aan een veilig Rotterdam.

Preventief fouilleren is een belangrijk middel om dit te bereiken. Preventief fouilleren is ook een ingrijpend middel. Het wordt alleen gebruikt als er in een gebied incidenten met wapens zijn geweest of als gevreesd wordt dat er wapens gebruikt zouden kunnen worden, bijvoorbeeld bij een groot evenement.

De politie mag dan iedere willekeurige voorbijganger preventief fouilleren, ook als die persoon niet wordt verdacht van een strafbaar feit. De politie mag daarbij zijn of haar kleding, tas en auto onderzoeken op de aanwezigheid van wapens. Als de politie bij de fouillering andere verdachte zaken aantreft, dan mag ze daar ook tegen optreden.

Meer informatie?

Indien u het niet eens bent met de manier waarop u bent behandeld tijdens de fouillering, dan kunt u ter plekke informeren naar de klachtenregeling.

U kunt ook bellen naar de politie op het nummer 0900-8844 of een klacht indienen op www.politie.nl.

Wilt u meer weten over preventief fouilleren, ga dan naar: www.rotterdam.nl/preventief_fouilleren.’

Preventief fouilleren in Rotterdam heeft effect. Er worden steeds minder wapens in beslag genomen. In vijf jaar tijd zijn in totaal 2700 wapens in beslag genomen. Ten opzichte van 2004 is er sprake van een daling van 33% van het aantal registraties van vuurwapens.

Bron foto: het Twitter-account van Politie Charlois @POL_Charlois