Andries legde vlucht van zeven zwanen vast met de camera

Hij weet alles van knobbelzwanen en zorgde er voor dat een aangereden zwaan naar de Vogelklas Karel Schot ging om bij te komen. Hij leerde de dieren goed kennen. Uit zijn foto van vandaag blijkt dat zij ook iets van hem geleerd hebben.
Zwanen zien vliegen op zich is al een mooi gezicht. Er was ooit een reclame van de KLM met zwanen die op het water landden. Statige vogels waar je niet mee moet spotten. Sommige mensen zijn bang voor hen.

Andries Haak allerminst.

Hij verzorgde een paar terug tijdens die strenge winter één van hen. Gaf het dier iedere dag speciaal voer. Hij verloor hem uit het oog, maar hij weet zeker dat ie zich onlangs weer in de vijver bij Plein 1953 meldde.

Kortgelden werd er een zwaan die de Krabbendijkestraat overstak aangereden door een auto. Annemarie van Vught ooit de Moeder van Pendrecht zocht via via het telefoonnummer van Andries. Hij nam meteen maatregelen. Karel Schot wilde zelf niks doen. Breng het dier maar hier zeiden ze hem. Maar ja daar moet je spullen voor hebben en hoe kom je daar aan. En door de vogelgriep waren allerlei instanties niet zo happig om het dier te vervoeren.
Dat smienten de oorzaak waren, was toen nog niet bekend.
Inmiddels heeft Andries die spullen overigens wel. Van Ben Soares van de Dierenambulance leerden hij en een aantal andere wijkbewoners dat zwanen tegen een stootje kunnen. Maar Andries bleef het ongelukkige dier volgen en zag dat ie niet meer in staat was de wallenkant op te klauteren. Hij schakelde de Dierenambulance alsnog in en die bracht het beest naar de vogelklas.

Andries weet te vertellen dat die zwaan niet meer door de anderen getolereerd zal worden. Dus terugkomen zit er niet echt in.

De zwanen hebben misschien ook wat van Andries geleerd. Hij maakte vandaag deze prachtige foto. Zeven Zwanen vliegen over de Krabbendijkestraat. Veel verstandiger. Andries zette de foto op FaceBook en kreeg veel complimenten.

Er wordt ook op een handige manier gebruik gemaakt van het hele verhaal. In Pendrecht geeft men om de kinderen. Ze hebben de Kinderfaculteit opgericht. Maar er is ook een extra waarschuwing voor automobilisten in de maak om hun snelheid op de Krabbendijkestraat te matigen.

Dat is niet alleen voor de zwanen, maar er steken allerlei dieren over. In de colleges Druktechniek wordt al gewerkt aan wat er op een banner moet komen. Iconen van verschillende dieren, natuurlijk. Maar ook een passende uitroep:

Matig uw snelheid niet alleen voor onze kinderen, maar Pendrecht geeft ook om zijn dieren.

Misschien krijgt Pendrecht hiermee wel de titel: de meest diervriendelijke wijk van Rotterdam.