Bevrijdingsdag in Pendrecht

Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Deze datum werd uitgeroepen tot Bevrijdingsdag, een nationale feestdag. Traditiegetrouw ontsteekt de minister-president het Bevrijdingsvuur, wat het startsein vormt voor de bevrijdingsfestivals in het hele land. Dit gebeurt tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding die elk jaar in een andere provincie plaatsvindt. Dit jaar is dat Zeeland, in de stad Vlissingen.

In Pendrecht wordt Bevrijdingsdag niet in het bijzonder gevierd, maar het leeft nog wel steeds in de wijk. Op minstens tien plekken in de wijk hangt men vandaag de Nederlandse vlag uit om de bevrijding te vieren. Onder andere in de Dinteloordstraat, Stavenissestraat en Sliedrechtstraat.

De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Op Bevrijdingsdag hangt de vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top, zonder oranje wimpel. Wel is er een speciale wimpel op deze dag toegestaan, de ‘Vier Vrijheidwimpel’, waarop het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur is afgebeeld. Om de onderlinge verbondenheid uit te drukken, mag de vlag gecombineerd worden met de provincievlag, gemeentevlag, vlaggen van landen binnen het Caribische deel van het Koninkrijk en vlaggen van andere landen.