Bewoners bepalen het succes van de wijk!

Het programma van de eerste dag zag er uit zoals op de foto van een sheet te zien is. Een vol programma met inleidingen en discussie in de centrale zaal en praktijksessies in verschillende ruimten en tot slot een debat met als bewoners Bien Hofman en Roland Ramakers.

Het SBO (Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid) had interessante bijdragen verzameld in een imposante studiemap. Allemaal over hoe mensen meedoen in hun wijk, hun stad en binnen de corporatie waarvan ze hun huis van huren. Dan heb je meteen een heleboel verschillende vormen van participatie te pakken.
De vragen liggen direct voor het oprapen en de discussies voel je al aankomen, toch?

Ton van der Pennen liet vanuit de wetenschap zijn licht schijnen over participatie van bewoners. Ondernemers als Wilko Kistemaker en Peter Beijer kwamen met voorbeelden van hoe zij te werk waren gegaan om mensen te betrekken bij een wijk en wat dan wel en wat dan niet werkt.

In de praktijksessies kwamen opnieuw allerlei voorbeelden aan bod. Daarbij ging het om zaken als de ABCD aanpak van Woonbron (onder andere in Delfshaven) en het werk van Vidomes in de wijk Palenstein in Zoetermeer. ABCD gaat uit van de kwaliteiten van bewoners in een bepaalde wijk en professionals zetten zich in om die kwaliteiten op een hoger plan te brengen en daarmee de wijk een stuk aantrekkelijker te maken. In Palenstein worden grote flats gesloopt en komen nieuwe ervoor in de plaat. Bewoners worden via leuke activiteiten bij de planning betrokken en doen van alles in hun wijk onder het motto: “De wijk dat zijn wij.”
Uiteraard namen de Vogelaar-, of noem je dat nu de Van der Laan, wijken een grote plek in bij het in kaart brengen van bewonersparticipatie. Ook ging het de organisatoren om wijken, die helemaal niet het etiquette Prachtwijk dragen, maar waar huiseigenaren uitgedaagd worden hun eigen wijk te maken.

Die grote verschillen merkte je als je Bien Hofman en Roland Ramakers als bewoners in een debat hebt. Roland behoort tot een heel andere categorie bewoners dan Bien. Hij woont in een herenhuis in Roermond en is actief geweest in het evenementencircuit. De debaters van de organisaties liepen op bijna eenzelfde manier uiteen. Thom Aussems is directeur van een Eindhovense woningcorporatie en Marieke Seip werkt als programmamanager in Apeldoorn. Een vertegenwoordiger van een corporatie in een grote stad met veel Vogelaarwijken en palnologe in het grootste dorp van Nederland (laten ze dat in Apeldoorn maar niet horen) waar veel vlugger moord en brand geschreeuwd wordt en veel meer vertrouwen in de overheid is.

Het debat rook eigenlijk ook maar even aan de complexiteit van bewonersparticipatie.
De SBO wil meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Hun motto: Bewoners bepalen het succes van de wijk! klinkt in ieder geval veel belovend. Bien Hofman deed enthousiast mee aan de studiedagen en blijft benieuwd naar de uiteindelijke uitkomsten van de verdieping en de vorderingen, die de SBO maakt.