Bij het begin van 2008

Er is weer ontzettend veel gebeurd in het jaar dat achter ons ligt. Hieronder een willekeurige selectie van Pendrechtse nieuwsfeiten uit 2007.

JANUARI
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de deelgemeente Charlois wordt Bien Hofman (Vitaal Pendrecht) uitgeroepen tot Charloiser van het Jaar 2006. Ze wist van niets en was dan ook totaal overdonderd toen deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst haar vroeg om naar voren te komen.
Ingebruikname van de nieuwe speeltoestellen in de Halsterenstraat (foto). Er worden ballonnen opgelaten waarvan er uiteindelijk drie in Duitsland belanden.
Het eerste concert van 2007 in de Open Hofkerk werd goed bezocht. Er speelden musici uit Nederland, België, Korea en Australië.
Met een prachtige lichtshow wordt bij Korpersteijn de scootmobieltoren, de eerste in Nederland, in gebruik genomen.

FEBRUARI
De BOP (Bewonersorganisatie Pendrecht) start de handtekeningenactie “Pak winkels op Plein 1953 aan!” In korte tijd waren er meer dan 700 handtekeningen verzameld die werden aangeboden aan wethouder Dominic Schrijer.
Er was een bijzondere mis in de Sint Bavokerk vanwege het afscheid van pastoor Frans Timmermans.
Leegstaande flats in de Wagenbergstraat en Geertruidenbergstraat wachten op sloop (foto), de herstructurering in de Tiengemetenbuurt komt op gang.
Carnaval alleen iets voor het zuiden van het land? Nee hoor, in de Zuiderkroon wordt carnaval heel enthousiast gevierd.

MAART
Dat komt niet vaak voor: een maansverduistering. Omdat het helder was kon men ook in Pendrecht dit bijzondere verschijnsel zien.
Verpleeghuis Slingedael (foto) zette de deuren open vanwege de Open Dag van de Zorg. Wijkbewoners en belangstellenden namen een kijkje in het verpleeghuis dat in 2008 ingrijpend verbouwd gaat worden.
Er is een bewonerscommissie gevormd voor de flats Schouwen en Duiveland. In de gemeenschappelijke ruimte worden activiteiten voor de bewoners georganiseerd.
Paul en Patricia Kamp nemen hun intrek in de pastorie van de Open Hofkerk en starten hun werk voor de kinderen in de wijk. De pastorie kwam leeg doordat dominee At Polhuis is verhuisd naar IJsselmonde.

APRIL
De aangekondigde koopzondag op Plein 1953 op de eerste dag van de vierde maand blijkt een 1 aprilgrap te zijn. Ondanks alle problemen hebben de winkeliers hun gevoel voor humor niet verloren.
In een bomvol Pendrecht Theater worden de Pendrecht Monologen voor het laatst opgevoerd (foto), na afloop worden de spelers gehuldigd. Eén van de Monologen zal dit jaar in China (!) worden gespeeld.
Wisseling van de wacht bij de Pendrechtse buurtagenten: Henri Appeldoorn volgt Simon Caarels op.
Kees Brand, mede-oprichter en oud-bestuurslid van de BOP ontvangt een Erasmusspeld. Onder het mom van “BOP symposium” was hij naar de Middelburgt gelokt.
Opzoomeraars uit Pendrecht gaan naar Antwerpen om te Opsinjoren. Tussen de twee steden is al langer een hechte band.

MEI
Ed Goverde slaat aan het einde van de Oldegaarde de eerste paal voor De Eilanden 1. Dat is het begin van nieuwbouw op een historische plek want hier sloeg Lotte Stam-Beese 54 jaar eerder de allereerste paal voor Pendrecht. Voor de nieuwe woningen is veel belangstelling want ze waren in een mum van tijd verkocht.
Presentatie derde Culturele Kaart Charlois in het Pendrecht Theater. Cultuurscout Jolanda Copier overhandigt het eerste exemplaar aan deelraadslid Lionel Martijn (foto).
Suzanne Mulder van TV Rijnmond verricht de feestelijke opening van het Servicepunt Pendrecht dat is gevestigd in het vroegere wijkkantoor van de Nieuwe Unie. Ook de BOP heeft hier onderdak gevonden.
De finale van het Nationaal Ouderensongfestival levert een Pendrechtse winnaar op, León Lissitza.

JUNI
RET-buschauffeur en wijkbewoner Cees Dorsman start een handtekeningenactie voor de terugkeer van buslijn 77 in Pendrecht. Het is onbegrijpelijk waarom deze goed renderende lijn moest verdwijnen want vele Pendrechtenaren zijn hiervan de dupe.
Vanwege een opzoomeractie bij de Zuiderkroon stond er een blauwe keetwagen van Opzoomer Mee (foto).
Voor het eerst wordt in Rotterdam de Nacht der Kerken gehouden, de Sint Bavokerk deed ook mee. Ondanks de bescheiden opkomst was het een geslaagde activiteit met veel saamhorigheid.
Supermarktwisseling op Plein 1953: de Edah wordt omgebouwd tot Plus. Een indirect gevolg is dat de schildering Aquarius verdwijnt.

JULI
In de krant staat een oproep van het Sociaal Platform Rotterdam voor pleinverhalen waarbij ook Plein 1953 wordt genoemd. Ik stuur een bijdrage en vanuit het SPR ontstaat het idee voor een Buurtmuseum. Kort daarna tref ik in een sloopwoning een lavet aan, compleet met wasmachine. Dat lavet is er uitgehaald en wordt bewaard voor het museum.
Uit het project Economische Kansenzones is een maandelijkse schoonmaakactie in de winkelgebieden voortgekomen die wordt gestart door Ed Goverde: gekleed in een oranje pak spuit hij met een hogedrukspuit de gevels van de winkels langs de Slinge schoon (foto).
Het stijgende grondwater levert in toenemende maten problemen op in Pendrecht zoals waterplassen en natte kelders.

AUGUSTUS
De Nieuwe Unie en Woningbedrijf Rotterdam fuseren tot Woonstad Rotterdam. Op het eerste gezicht verandert er niets want voorlopig blijven de beide corporaties nog onder hun eigen naam werken.
Mede door de bemoeienis van de zeer actieve Huurderscommissie Zuiderparkflat worden de galerijen in de flat opgehoogd. Dit maakt de woningen beter toegankelijk voor rollator- en rolstoelgebruikers.
De Pendrecht Beachweek was een succes, vooral het zwembad op het Plein viel erg in de smaak (foto).
Nog meer zwemplezier en wel aan de Abbenbroekweg: daar was een speeldag voor kinderen georganiseerd. De brandweer kwam langs om de zwembadjes met water te vullen.
Elektriciteitsstoringen komen steeds vaker voor, ook in Pendrecht. Deze maand was er een storing met de openbare verlichting: het gebied tussen de Tholenstraat en de Slinge zat een hele nacht in het donker.

SEPTEMBER
Lionel Martijn opent het nieuwe kunstseizoen bij galerie Eveline van Rooy. De galerie is niet meer uit Pendrecht weg te denken en bestaat op 26 september a.s. vijf jaar.
Er is een tweedehands markt bij Sint Bavokerk, betekent dit de terugkeer van Pendrecht Open Huis? Hoe dan ook, er is belangstelling genoeg dus daar zal het niet aan liggen.
De iftarmaaltijden tijdens de ramadan zijn in Pendrecht al jaren ingeburgerd (foto) en worden goed bezocht, óók door niet-moslims.
Tijdens de Open Atelierroute Charlois bezoek ik de uit Rusland afkomstige schilderes Mila Jeleznikova. Zij gaat mij als Dagburgemeester van Pendrecht in een schilderij vereeuwigen.

OKTOBER
Pendrecht Pakt Uit was een groots evenement met een wielerspektakel, sponsorloop, braderie en attracties op en rond Plein 1953. Er werd enthousiast meegedaan en het Plein toonde een levendig beeld, mede door het prachtige weer.
De stadsvernieuwing stagneert door de enorm gestegen bouwkosten en dat heeft ernstige gevolgen voor Pendrecht: nieuwbouw komt niet van de grond terwijl de afbraak gewoon doorgaat (foto), bewoners van de sloopwoningen die de garantie hebben gekregen dat ze in Pendrecht kunnen blijven zijn radeloos en winkeliers hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden.
In Valckensteyn bestaat al vele jaren een Opzoomergroep. Zij organiseerden een herfstfeest met veel muziek waarbij natuurlijk de voetjes van de vloer gingen.
In het Pendrecht Theater vinden de try-out en de première van de Pendrecht Dialogen plaats. De Dialogen laten op een treffende en indringende manier het Pendrecht van nu zien.

NOVEMBER
Aan het begin van de maand zijn er op één dag twee gebeurtenissen die met dieren te maken hebben: het Dierengezondheidscentrum aan de Sliedrechtstraat gaat open en in galerie Eveline van Rooy start een groepsexpositie van vier kunstenaars met als thema dierenmanieren.
Op Plein 1953 gaat, na lang wachten, op symbolische wijze de gevelrenovatie van start. Ed Goverde rijdt met een shovel de pui van een leegstaande winkel aan diggelen (foto).
In de Passenger Terminal Amsterdam is de landelijke startmanifestatie van de zgn. Vogelaarwijken. Pendrecht is er één van dus een delegatie van de BOP reist af naar Mokum om de wijk te presenteren.
Wijkkrant In de Kijkerd en de Pendrechtkrant worden samengevoegd tot een nieuw magazine, digitaal opgemaakt en geheel in kleur. Deze eerste “nieuwe” In de Kijkerd wordt door de bewoners enthousiast ontvangen.

DECEMBER
Voor de vijfde keer: kerstfeest op Plein 1953. Het gebeurde weer onder de naam IJspaleis en bood voor elk wat wils. Het IJspaleis werd geopend door schaatskampioene Annamarie Thomas en vooral de kunststof schaatsbaan was in trek.
Het bidboek van de Pendrecht Universiteit wordt aangeboden aan Pieter Tops, professor aan de Universiteit van Tilburg die destijds aan de wieg van Vitaal Pendrecht heeft gestaan.
In de Toneelwinkel wordt de fototentoonstelling Jong en Oud in Pendrecht geopend (foto). De foto’s zijn gemaakt door een groepje wijkbewoners waar ook ik deel van uitmaakte.
De verkiezing van de Grootste Rotterdammer van het Jaar 2008 is van start gegaan. Eén van de genomineerden is Lotte Stam-Beese, de stedenbouwkundige die destijds Pendrecht heeft ontworpen.
Kort voor de kerstdagen was er na wat sneeuwval iets bijzonders te zien: de sneeuw in de straten was weer verdwenen maar de bomen waren nog wit. Met de zon erbij leverde dat prachtige taferelen op.

Ik wens iedereen een heel voorspoedig 2008 toe!

Mario Bosch
Dagburgemeester van Pendrecht
www.mario-bosch.nl