Bij het begin van 2015

JANUARI 2014
– De belangstelling voor de opening van de supermarkt Dirk van den Broek op Plein 1953 was enorm, honderden mensen kwamen er op af (foto eerste rij links).
– In de Stellendamhof zijn de speeltoestellen weggehaald, tot teleurstelling van de kinderen die via A4-tjes hun ongenoegen lieten blijken.
– Het Tuinhuis aan de Sliedrechtstraat wordt niet langer als informatiecentrum van de Tuin op het Zuiden gebruikt.

FEBRUARI 2014
– Met de voorstelling Botertje tot de Boom nemen Cees Bavius en Pieta Bot na ruim acht jaar officieel afscheid van de wijk.
– Na het schoonmaken van de gevels vervangt Woonstad Rotterdam nu de puien van de panden aan de Zijpe.
– In de hele stad komen containers voor plastic afval en ook Pendrecht krijgt er drie: twee op de Slinge en één in de Tiengemetenhof (foto eerste rij rechts).

MAART 2014
– De Bavo-schijnwerpers doen het weer, na vele jaren duisternis worden de gekleurde ramen weer aangelicht (foto tweede rij links).
– Het eerste deel van de Sliedrechtstraat wordt opgehoogd en opnieuw ingericht.
– Na 41 jaar houdt de deelgemeente Charlois op te bestaan, de deelgemeentes worden vervangen door gebiedscommissies.

APRIL 2014
– In de Stavenissestraat wordt de officiële eerste paal voor De Perken geslagen.
– Het Pendrecht Museum en de rollatorwerkplaats moeten na vijf jaar verhuizen omdat er een serieuze gegadigde is voor de winkelruimte.
– De route van de Marathon gaat ook door Pendrecht, om 11.24 uur passeerde de kopgroep van acht renners de behangwinkel op de hoek Kerkwervesingel / Slinge (foto tweede rij rechts).

MEI 2014
– Tijdens de Jaarmarkt was ook de carnavalsgroep Elegance present, Queen Shemira Hernandez liep een rondje rondom Plein 1953 (foto derde rij links).
– Woonstad Rotterdam begint met het uitverhuizen van de bewoners in de nog niet gerenoveerde galerijflats in de Herkingenbuurt.
– In de Krabbendijkestraat wordt ter hoogte van de twee basisscholen een verkeersveiligheidsdag gehouden.

JUNI 2014
– De Oranjekoorts steekt weer de kop op vanwege het WK voetbal, veel Pendrechtse straten zijn versierd (foto derde rij rechts).
– Het ingangsportaal van de Beatrixschool is betegeld, in dezelfde kleuren als het logo van de school.
Museumstraat in de Middelharnisstraat bestaat uit verschillende activiteiten met als centrale punt het plein bij de Tiengemetenflat.

JULI 2014
– Burgemeester Ahmed Aboutaleb start de inbraakpreventieactie door in de Herkingenstraat mee te lopen met medewerkers van Stadsbeheer.
– Als afsluiting van de renovatie van de Zijpe is de Geluksmuur onthuld, in het kunstwerk is de eerste steen van Pendrecht opgenomen (foto vierde rij links).
– De iftarmaaltijd in en bij het Turks Huis viel dit jaar midden in de zomer, hierdoor begon de maaltijd pas om 8 minuten over 10 ‘s avonds.

AUGUSTUS 2014
– Op de hoek Krabbendijkestraat/Slinge is de drankenhandel Vocatus Plaza geopend, dat gebeurde door een brassband en twee danseressen.
– Met twee aanbiedingen wordt het 10-jarig bestaan van restaurant Zuiderkroon gevierd.
– De Baarlandhof ligt open voor het vervangen van kabels en leidingen wat nogal wat overlast geeft (foto vierde rij rechts).

SEPTEMBER 2014
Pendrecht Fietst zich Fit organiseert een fietstocht via de Netkous naar het Buytenland van Rhoon (foto vijfde rij links).
– Met het zingen van een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt lied wordt de Kinderfaculteit officieel geopend.
– Bij de adoptiebomen langs het Pendrechtse deel van het Havenspoorpad zijn weer namen geschilderd.

OKTOBER 2014
León Lissitza wint Holland’s Got Talent 2014 en daarmee is de 81-jarige Pendrechtse zanger de oudste deelnemer ooit aan deze talentenjacht (foto vijfde rij rechts).
– In de Krabbendijkestraat is er aan weerszijden van de twee basisscholen in het wegdek de tekst SCHOOL aangebracht.
– Samen met Rieks Westrik maak ik per fiets een lantaarnpaalronde om te zien hoe het met de openbare verlichting in de wijk is gesteld.

NOVEMBER 2014
– Met de sloop van de garages verdwijnen in de Halsterenstraat de straatafspraken die op de garagedeuren waren geschilderd.
– Aan de Rilland Bathstraat wordt de officiële eerste paal voor De Gaarden geslagen (foto zesde rij links).
– Bij Van Liesdonk schoenen in de Krabbendijkestraat begint de opheffingsuitverkoop, daarmee zal één van de laatste oer-winkels van Pendrecht gaan verdwijnen.

DECEMBER 2014
– Na maandenlang repeteren is het theaterstuk Scrooge in een week tijd drie keer opgevoerd.
– Aan de galerijkant van de Kortgeneflat is een lichtsnoer opgehangen in de vorm van een reusachtige kerstboom (foto zesde rij rechts).
– Het Turks Huis in Pendrecht viert haar 20-jarig bestaan met workshops, eten en muziek.

Ik wens iedereen een heel voorspoedig 2015 toe!

Mario Bosch
dagburgemeester van Pendrecht
www.mario-bosch.nl