Bijzonder college van 19 oktober op speciale plek voorbereid

Woensdagmiddag werd op het stadhuis een voorbereidend gesprek gevoerd voor het college van 19 oktober. Het stadhuis herbergt veel fraaie plekken, dit bleek de perskamer geweest te zijn.
Gerard Smulders is ambtenaar bij de gemeente Rotterdam. Hij werd geboren in Pendrecht, ging er op school en zette er zijn eerste schreden op de arbeidsmarkt.

Hij zal het bijzondere college van de Pendrecht Universiteit op 19 oktober over de nieuwe wegen die Vitaal Pendrecht inslaat leiden. Hij wordt de moderator zou je kunnen zeggen. Het gaat tenslotte om een college van een heuse universiteit. En er komt een buitengewoon hoogleraar in de persoon van Pieter Winsemius een dagrede (diesrede) uitspreken.

Op woensdagmiddag 5 oktober vond er een voorbereidend gesprek met hem plaats.

De auto werd gestald in de parkeergarage aan de Westewagenstraat.

In?

Nee op woensdagmiddag is het hartstikke druk in de stad en er bleek helemaal bovenop de garage een plekje. Met wel een heel bijzonder uitzicht op het World Trade Centrum met een afbeelding van de Willemsbrug ervoor.

De voorbereiding vond plaats in een ruimte op het stadhuis met een ouderwetse pendule op een schoorsteenmantel en op die mantel de Latijnse spreuk”: “orbi ex orbe”

Wat zou dat nou weer betekenen?

Internet biedt uitkomst:
Begin van de tekst op internet
Ook deze spreuk is wel modern, en van mr. Zimmerman afkomstig. In de perskamer tenslotte vinden we:
ORBI EX ORBE
Voor de wereld uit de wereld.
Naar men weet, pleegt de Paus eens per jaar, in het Latijn, te spreken „urbi et orbi”, tot de stad, Rome nl., en tot de wereld. In bovenstaande variant is fraai de taak van de pers aangegeven: het verzamelen van nieuws uit de wereld ten behoeve van de wereld. In een korte, krachtige, kortom echt-Latijnse spreuk!
Einde van de tekst op internet.

Op deze plek op internet is een pagina uit een document over spreuken in het Stadhuis na te lezen.

Perskamer?

De pers is overigens ook uitgenodigd op 19 oktober en hopelijk houdt die zich aan één van de uitgangspunten van de Pendrecht Universiteit. De kennis van bewoners zonder kleuring naar buiten brengen.

In 2009 leidde dat smeuïge berichtgeving tot het instellen van een persstop van februari tot en met augustus en die stop werd afgesloten met een bijzonder college waarvan op deze site onder de knop Pendrecht MediaLink het verslag terug is te zien.

19 oktober wordt ook vastgelegd om op deze site terug te kunnen zien wat er gebeurde.