Bijzonder transport van de Flyer op de Oldegaarde

Vannacht (in de nacht van maandag op dinsdag) werd het monumentale zeiljacht Flyer met een hijskraan over de metrobaan aan de Oldegaarde gehesen.

Van 3 t/m 6 november vindt in Ahoy de maritieme beurs Europort plaats en daar kan de legendarische Flyer natuurlijk niet ontbreken. Met dit zeiljacht won zeezeiler Connie van Rietschoten in 1978 de Whitbread Round the World Race (tegenwoordig Volvo Ocean Race).

In de Opijnenstraat (Waalhaven O.Z.) werd het zeiljacht gisteravond op een dieplader gehesen en startte het transport richting Ahoy. Er moest nog wel één obstakel worden overwonnen: de metrobaan ter hoogte van de Oldegaarde. Die is 9 meter hoog en 10 meter breed en de enige manier om die te passeren, was met behulp van een enorme hijskraan. Zelfs zonder mast zou de Flyer er namelijk niet onderdoor kunnen.

Om 22.00 uur begonnen de voorbereidingen al op het kruispunt Oldegaarde/Zuiderparkweg. Er stond een enorme hijskraan klaar die de 32 ton wegende Flyer over de metrobaan heen zou tillen. Het was wachten op de laatste metro die om 01.30 uur passeerde om vervolgens het echte werk te laten beginnen. Daar waren slechts enkele minuten voor nodig. Daarna werd het zeiljacht weer op de dieplader geplaatst die hem over de Zuiderparkweg naar Ahoy zou vervoeren. Daar wachtte nog een uitdaging, want om de hal binnen te komen moest er een draai gemaakt worden waarbij maar één centimeter speling bestond. Rond 03.15 uur kwam het verlossende bericht dat de Flyer heelhuids in de Ahoy-hallen was gearriveerd.

Naar verwachting zal de Flyer op dinsdag 10 of woensdag 11 november Ahoy weer verlaten waarbij het zeiljacht opnieuw over de metrobaan gehesen zal worden.

Bekijk een filmpje van het AD of bekijk de uitgebreide fotoreportage van MediaTV.

Bron foto: Joey Bremer, MediaTV