Boek ‘De vergelding: een dorp in tijden van oorlog’

In de Kinderfaculteit staat een kast met boeken waar bewoners boeken kunnen plaatsen en lenen. Onlangs stond hier ineens het boek ‘De vergelding: een dorp in tijden van oorlog’ tussen. Schrijver Jan Brokken vertelt hierin over Rhoon, het dorpje waar hij zelf opgroeide én dat sinds de oorlog een groot geheim met zich mee draagt.

Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten.

Jan Brokken construeert in zijn boek de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending. Eens te meer wordt duidelijk dat de oorlog niet alleen voor militairen maar ook voor gewone mensen verstrekkende gevolgen heeft.

Meer informatie over Jan Brokken en zijn boek staat op zijn website.

Oproepje
Vitaal Pendrecht vindt het een zeer bijzonder boek en wil graag weten wie dit boek in de kast heeft geplaatst. Reageren kan hieronder via het roodgedrukte ‘heeft u vragen of opmerkingen?’.