Bouwen aan een netwerk van Antilliaanse vrouwen

Saina Lucio woont nog maar zo’n jaar of vier in Pendrecht. Zij kocht samen met Erwin Balootje een woning in het project de Eilanden 1 aan de Oldegaarde. Het duo is daar stil blijven zitten. Zij zijn drijvende krachten in de carnavalsgroep Elegance en daar heeft Pendrecht ook het nodige van gemerkt. Zij waren actief in Opzoomeren aan de Oldegaarde en zorgden ervoor dat in de campagne Pendrecht is Goed Bezig er ook een maand lang aandacht kwam voor het zomercarnaval. Kimberley Marlin was de heldin in die maand. Haar portret hing op 5 x 7 op de plek waar nu druk gebouwd wordt aan het regiokantoor van Woonstad Rotterdam.

Saina gelooft echt in Pendrecht en ze wil er alles aan doen om haar wijk blijvend op de kaart te houden.

Onlangs kreeg ze van de stichting De Meeuw de vraag om het netwerk onder Antilliaanse vrouwen in Pendrecht nieuw leven in te blazen. Voordat zij in de wijk kwam hadden er immers diverse bewoonsters aan de weg getimmerd.

Dat begon ooit via Marlon Brown, de showman, die misschien wel de eerste Antilliaan in Pendrecht was en kreeg in 1994 een nieuw fenomeen in de vrouwengroep rond mevrouw Hazel. Zij werd kort daarna zelfs Charloiser van het jaar. En was de eerste in een reeks van spraakmakende vrouwen uit de wijk van Antilliaanse, vaak Curaçaose komaf.

Zoals, Maureen Maria, Baby Jamanika, Claudette de Agua Rosada, Jhenitza Pieters, Marisca Giel, Diana Henriquez en haar dochter Mildiane Camelia. En er zijn veel meer namen te noemen. Het hoogtepunt van de groep was misschien wel dat er in 2004 begonnen werd met de Vrouwenstudio Anganieta, waar Baby Jamanika gastvrouw werd en er in de Krabbendijkestraat een ruimte kwam voor kinderopvang met een ander dochter van Diana, Ika, als drijvende kracht. Die kinderopvang stond in het kader van de trajecten die vrouwen in de wijk konden volgend met de vrouwenstudio als centrale plek.

Allemaal geschiedenis inmiddels. De Vrouwenstudio verdween. Het Vrouwenhuis Vitale Wereldvrouwen kwam, maar sloeg niet echt aan bij de Antilliaanse vrouwen in de wijk.

En een aantal van bovengenoemde gangmakers vertrokken uit de wijk. Diana, Mildiane en Claudette beleven. En Saina ging dus vooral met hen in gesprek.

Dat resulteerde in een informatieavond op 10 maart in het Servicepunt. Iedereen werd via de achteringang van het Servicepunt aan de Baarlandhof 28 ontvangen en door Angelo ingeschreven. Saina staat op het tweede fotootje als stralende gastvrouw, maakte kennis met iedereen en hield het programma in de hand.

De Lotte Stam Beese zaal stroomde behoorlijk vol. En presentatrice en collega van Saina, Sandra, pakte de microfoon. Die deed uit de doeken wat de bedoeling van de avond was en verzocht Rieks Westrik om de drie gangmaaksters te introduceren. Rieks deed dat met veel plezier. Hij kent Mildiane, Claudette en Diana al vanaf het begin dat hij Pendrecht binnenstapte als opbouwwerker. Hij vertelde hoe hij hen had leren kennen en gaf het sein aan 3 jongens uit de brassband Music United Brass om het drietal de zaal in te loodsen.

Op het onderste fotootje staan ze naast elkaar een fraai trio. Mildiane, achter in de twintig en in verwachting van haar tweede kind, Claudette in de veertig en al vanaf haar 18e jaar fervent Pendrechtenaar en Diana Henriquez de 50 gepasseerd, maar nog lang niet oud en uitgedacht.

Een drietal dat bijna nooit stilzit en iedere kans aangrijpt om activiteiten te organiseren om hun wijk, hun cultuur en vooral hun kinderen vooruit te helpen.

De eerste zet van Saina bleek zaterdagavond een zeer succesvolle.

In twee volgende berichten meer over de inhoud van de informatieavond.