Burendag in de Halsterenstraat

Burendag 2014 ook in de Halsterenstraat

Een drukte van belang in de Halsterenstraat op zaterdag 27 september.

Ze hielden er Burendag.

Het straatcomité had de zaterdag uitgekozen. Ze hadden ook op vrijdag en zondag hun activiteit kunnen plannen, maar zaterdag is voor de meeste mensen in de straat toch het makkelijkst.

Er was een springkussen en de kinderen konden ook in een sumo-worstel-pak gestoken worden. Als extra activiteit was er dit jaar het beschilderen van je eigen schildersdoek en daarop kon je een wens voor de straat zetten. ook kon je glazen beschilderen met een soort emailleverf. Die gingen dan in de magnetron, waarna je ze gewoon in de vaatwasmachine kunt. Het emaille blijft zitten.

Iets speciaals in de straat is altijd de bingo. De molen werd bediend door Servaes en Mildiane. Servi, voor zijn straatgenoten, werd geboren aan de Tiengemetensingel en woont nu elders, maar komt op hoogtijdagen altijd langs bij zijn moeder Anneke en laat zijn handen dan stevig wapperen. De straat begon in 1994 met Opzoomeren en de dochter van Sjannie en Servaes waren eigenlijk de aanstichters van wat een traditie in de Halsterenstraat werd.

Actief straatcomité

De spil in de straat wordt gevormd door Sjannie de Mooij en Abeba Gebremedihin. Sjannie deed altijd een beroep op alle beroepskrachten die er in Pendrecht actief waren, maar dat veld is behoorlijk uitgedund. En een buurtcoach of iets dergelijks zul je niet snel bij dit soort dingen vinden. Wel komt steevast de dagburgemeester een kijkje nemen en ook de nachtburgemeester van Pendrecht laat even zijn gezicht. Janny van Gils, integraal gebiedsnetwerker van Pendrecht kwam zelfs met haar echtgenoot. Dat is ook niet de eerste de beste. Hij is gemeentesecretaris in Rotterdam geweest en doet nu hetzelfde werk in de hoofdstad. Beiden zijn enthousiast over wat ze in de straat doen.

Overigens weet Sjannie wel haar familie, broer Jan en haar zus Truus en een ook vriendin Betty in te schakelen. Ook Abeba en Etta schakelen familieleden in.
Ook uit de kring van Vitaal Pendrecht komt er hulp. Joke Spijkers is nagenoeg iedere keer van de partij.

Gast aan tafel

Lunchen doen ze in de straat met elkaar. Martin Hoving, de filiaalmanager van de Albert Heijn in de Krabbendijkestraat had de Burendag met wat artikelen gesponsord. Hij kwam zelf ook een kijkje nemen.

Toen hij hoorde dat er in allerlei keukens in de straat gekookt en gebakken werd vroeg hij of hij ook mee mocht eten.

Natuurlijk! was de reactie van Abeba, Etta en Sjannie. Hij kon trouwens maar even weg uit de drukke zaak aan de Krabbendijkestraat en zei terug te komen. Hij moest nog wel even zijn vrouw bellen en vragen of in kon stemmen met zijn wens om buiten de deur in de Halsterenstraat te eten. Bovendien had hij nog veel werk op de zaak.

Nieuwe buren

Ook nieuwe buren komen altijd even langs om te kijken wie er zoal in de straat woont en welke straatafspraken ze met elkaar gemaakt hebben. Die staan op de deuren van de garages en ook op een bord dat nog dateert uit de tijd dat Mensen Maken de Stad actief was in Rotterdam.

Zij doen graag mee en zeggen vaak toe de volgende keer ook iets te zullen koken voor het straatdiner.

Eten uit elkaars keuken

Dat samen avondeten werd opnieuw een feest. Er was van alles. Surinaams, Eritrees, Bosnisch, Turks, Marokkaans, Antilliaans en natuurlijk ook Hollandse kost. Dat werd allemaal netjes opgeschept vanachter een marktkraam. Die kramen zitten in de keetwagen van Opzoomer Mee.

Meestal blijft er eten over, maar ……

Toen de bedrijfsleider van Albert Heijn met een medewerker terugkwam met het idee: Nou gaan we lekker eten!

Hond in de pot

wat anders nooit gebeurd, was nu net wel het geval. Alles was opgegaan. Het was het helaas hond in de pot voor nota bene de sponsor. Alles was schoon opgegaan en de boel was ook al bijna aan kant. Zo gaat in de kindvriendelijke straat. Sjannie vond het wel heel erg rot voor Martin. Ze gaan het vanuit de straat vast nog een keer goed maken en iets koken voor hem.

Het duo kon er overigens niet echt mee zitten. “Dan gaan we naar Jeffrey’s”, aldus Martin. Die heeft ook lekker eten.

Het straatcomité kreeg de volgende dagen veel lof uit alle hoeken van de straat.