COPD risocotest in De Beweging aan Baarlandhof 21

Via de reactiemail kwam het persbericht binnen van het beweegcenbtrum ‘De Beweging’. Bent u ouder dan 40 jaar dan kunt u er donderdag 25 november tussen 10:00 en 18:00 uur terecht voor een test op COPD. De test is gratis.
Persbericht Astma Fonds

Astma Fonds vraagt aandacht voor longziekte COPD

Hoe gezond zijn úw longen?

Veertig jaar of ouder? Regelmatig hoesten of soms benauwd?
Laat u testen op donderdag 25 november in beweegcentrum De Beweging!
U kunt daar gratis de COPD risicotest invullen. De test bestaat uit een 8 vragen. U ziet dan meteen of u risico loopt op de longziekte COPD. Ook krijgt u informatie over COPD.
COPD is een ernstige longziekte, waarbij ademen steeds moeilijker wordt. Als u er op tijd bij bent, zou u erger kunnen voorkomen.

De bijeenkomst is tussen 10.00 en 18.00 uur in beweegcentrum De Beweging aan de Baarlandhof 21 in Pendrecht. Daar zijn het Astma Fonds en fysiotherapeuten aanwezig als u vragen heeft over de risicotest.

Wat is COPD?
COPD is een ernstige longziekte, waarbij ademen steeds moeilijker wordt. De schade aan de longen is onherstelbaar en de longen gaan steeds verder achteruit. De trap oplopen voelt als het beklimmen van een berg. Dagelijkse dingen zoals aankleden of douchen kosten steeds meer inspanning. Mensen met COPD kunnen uiteindelijk afhankelijk worden van extra zuurstof en aan hun ziekte overlijden. Mensen van 40 jaar en ouder, die regelmatig hoesten en benauwd zijn behoren tot de risicogroep, vooral als zij roken of jarenlang (mee)gerookt hebben.
Astma Fonds directeur Michael Rutgers: COPD moet je zo vroeg mogelijk opsporen. Mensen gaan nu vaak te laat naar de huisarts, omdat ze langzaam wennen aan hun klachten. Vanaf 1 november kunnen mensen de COPD risicotest doen op internet, ze zien dan meteen of ze risico lopen op deze longziekte.

COPD risicotest
In Nederland hebben 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens zo n 300.000 mensen met een zeer groot risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Terwijl het juist zo belangrijk is om er op tijd bij te zijn, daarmee zou je erger kunnen voorkomen. Het Astma Fonds introduceert daarom in november de COPD risicotest en roept mensen uit de risicogroep op de test in te vullen. Deze test is wetenschappelijk onderbouwd en is ontwikkeld door prof. dr. Onno van Schayck, CAPHRI Maastricht Universiteit Medisch Centrum.
Astma Fonds directeur Michael Rutgers: De test geeft aan hoeveel risico mensen lopen op COPD. Bij een verhoogd risico krijgen ze het advies naar hun huisarts te gaan. Als COPD op tijd ontdekt wordt, zou je kunnen voorkomen dat de longen in een heel snel tempo achteruitgaan. Zo kunnen we enorme gezondheidswinst behalen.

Kijk voor meer informatie op www.astmafonds.nl of www.hebikcopd.nl.