De deuren gingen dicht

In 2007 opende het Servicepunt Pendrecht haar deuren. Er was sprake van een One Stop Shop, dat zoveel wilde zeggen als: je komt binnen met een vraag en je gaat naar buiten met de oplossing in één bezoek.

Binnen zaten maatschappelijk werkers, mensen die formulieren in zouden kunnen vullen, je aan een cursus of opleiding zouden kunnen helpen, je zouden kunnen helpen met schulden en bovendien werkten allerlei organisaties er samen. Pendrecht Zet Door, de deelgemeente, de Nieuwe Unie, Charlois’ Welzijn, RADAR uitvoering, de POM: Plein Ontwikkelings Maatschappij en de Bewonersorganisatie Pendrecht allemaal onder één dak voor de bewoners uit Pendrecht.

In het Pendrecht Theater werd een openingshow opgevoerd in aanwezigheid van vertegenwoordigers uit Engeland. Woonstad en de deelgemeente hadden het idee voor zo’n voorziening opgedaan bij de collega woningcorporatie Midland Heart. In Coventry was een voorziening die als voorbeeld werd genomen.

De naam Servicepunt Pendrecht werd veranderd in Servicepunt Charlois Zuid. De ene na de andere organisatie verdween en het gebied dat bediend werd vergrootte zich. Iedere wijk zo’n Servicepunt bleek te kostbaar. Er kwamen in de deelgemeente Charlois twee Servicepunten. Eén in Charlois zuid en één in Charlois noord.

In 2012 werd er begonnen met een geheel nieuwe club. Via aanbestedingen van het welzijnswerk werd PIT010 binnengehaald als de nieuwe welzijnsorganisatie voor Charlois zuid. Haar hoofdvestiging werd het Servicepunt. Het motto werd Help U Zelf in Charlois. De ondersteuning werd teruggebracht tot het helpen van mensen in Heijplaat, Wielewaal, Pendrecht en Zuidwijk om je bij dat jezelf helpen te ondersteunen.

Twee jaar later is ook die tijd voorbij. De hulpverleners gaan naar de Boerhaavestraat 11. De deuren van het Servicepunt zijn woensdagmiddag 24 december om 15:00 uur definitief dichtgegaan.

Bij De Passage gingen de deuren ook dicht en ook dat centrum is gesloten de komende dagen, maar dat gebeurt met het oog op een opknapbeurt.