De foto’s van Rineke komen van Jan van den Berg

Mario Bosch schrijft over de foto’s uit ver vevlogen dagen, dat ze vanaf de Karel de Stouteflat genomen zijn:

Deze twee foto’s zijn gemaakt door Jan van den Berg (overleden in november 2005) die in het voorste deel van de Ellewoutsdijkstraat heeft gewoond. Zijn levenswerk was het verzamelen van foto’s van Charlois, hij is ook jarenlang verbonden geweest aan “Het Charlois van Toen” en zij hielden altijd fototentoonstellingen eind december en verkochten ook kalenders van Charlois.

Een dochter van Jan, Sandra, kwam in 2008 via mijn website met mij in contact en stuurde een serie foto’s van haar vader waaronder de twee die nu op de site staan. Sandra moest tot haar schrik van mij vernemen dat haar ouderlijke huis een jaar eerder was gesloopt. Desondanks is ze toch vanuit Noord-Holland een dag terug geweest in Pendrecht en heb ik haar door de wijk rondgeleid.

Het dateren van de foto’s is een kwestie van kijken welke gebouwen er wel en nog niet op staan. Aan de hand daarvan is het zo dat de beide foto’s zijn genomen tussen 1960 en 1963.

Op de bovenste foto zijn een rij winkels en de drie kiosken te zien, deze zijn gebouwd in 1960. Rechts van de winkels is een bouwkeet te zien die staat op de plaats waar in 1964 het pand zou komen waarin nu pandhuis Bicento zit. Omdat het middendeel van het Plein nog niet bestraat is vermoed ik dat de foto in of kort na 1960 is genomen, het jaar dat de winkels zijn opgeleverd.

De onderste foto is uit dezelfde periode maar is van iets latere datum omdat het middendeel van Plein 1953 al bestraat is. Ook is goed te zien dat men al bezig is met de bouw van de Kerkwervesingelflat die in 1965 is opgeleverd. Een ander aanknopingspunt is uiterst rechts op de foto waar men in de Baarlandhof begonnen is met de bouw van het in 1963 opgeleverde pand waarin nu de Action is.