De Gelukkige Stad

Mensen willen gelukkig zijn: een gelukkig leven is een begerenswaardig leven. Kun je daar voor ontwerpen? Met andere woorden, kun je producten en diensten ontwerpen die een positieve bijdrage leveren aan het geluk van mensen? En kun je zelfs een stad op een dergelijke manier ontwikkelen?

dit was de uitdaging van 26 studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TUDelft. In samenwerking met Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam, hebben zij voor 13 Rotterdammers ‘de Gelukkige Stad’ ontworpen – openbare of publieke ruimten waar de Rotterdammers gelukkig van worden. De studenten komen tot de ontdekking dat een gelukkig leven een betekenisvol leven is. De basis van hun ontwerpen was daarom de bronnen van betekenis van Rotterdammers: hun talenten en vaardigheden, de manier waarop ze een bijdrage leveren aan anderen.
Het resultaat: 13 geluksontwerpen voor de stad.

Vrijdag 15 februari 2013 werden de ontwerpen vertoond aan zo’n 100 mensen, die ingetekend hadden op een programma van Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam aan de Rechthuislaan op Katendrecht. Dat nu in een kritieke fase verkeerd. De verbouwing is op een cruciaal punt aangekomen. Er staan bouwketen aan de andere kant van de laan en het pand is volledig gestript er moet nog veel aan gebeuren. Maar het programma gaat door.

Linda Malherbe van het Verhalenhuis heette het publiek welkom in een zaal bovenin het Nieuwe Luxor. Daar hielden Pieter Desmet en Arnold Reijndorp een verhaal, de ene over ontwerpen. Pieter begeleidt de studenten en is professor op het gebied van dat ontwerpen en Arnold is stadssocioloog.

De studenten namen na de presentaties ieder een groepje van de bezoekers onder hun hoede en wandelden naar de Rechthuislaan langs de Rijhaven en over de nieuwe brug. Daar was een maaltijd van Emiliya Bosma in de bouwketen en konden in het gestripte Kaap Belévèdere de 13 presentaties van de studenten bekeken worden.
Uiteenlopende presentaties. Anna Stekelenburg en Janine Xanthe Innemee hadden gesproken met Dick, die al in de 80 is en van jazz houdt en zijn idee uitgewerkt om in de stad een soort van douches neer te hangen waaronder je kunt gaan staan en dan jazzmuziek kunt beluisteren met je voeten kun je het volume regelen.
Een andere presentatie ging over de Favoriete City Spot met Riika uit Finland, die al lange tijd in Rotterdam woont en Vanda Kovacs en Spyridoula Oikonomou op het idee brachten om te bekijken welke plekken in de stad de harten van mensen sneller laten kloppen. Je kon een kaartje invullen en de studenten helpen met het vinden van nieuwe plekken en te laten bekijken of het ook echt klopt.

Het feest werd afgesloten in de tijdelijke Skybox uitkijkend op de Rijnhaven in de Fennixloodsen.