De Groene Verbinding werd sportief geopend

Twee kanten

Jan Backbier is wethouder van Albrandswaard en Jan van Belzen regio portefeuillehouder van de regio Rijnmond. Zij stonden woensdag 11 juni aan de zuidkant van de Groene Verbinding, die op 16:00 geopend zou worden. De futuristische fiets- loopbrug moet een bijdrage leveren om mensen met elkaar te verbinden.

Staaltje staal.

Vorig jaar werd de brug vanaf Vlissingen over de Oude Maas en de Waalhaven aangevoerd en legde zij het laatste stukje af over de A15 om in de nacht van 23 op 24 augustus ingedraaid te worden. Al ver daarvoor was architect Marc Verheijen begonnen met het ontwerp. Hij zocht alles uit om uiteindelijk een huzarenstukje: ‘staaltje staal’ noemden de reporters het bouwwerk. Verheijen en vele anderen werden bedankt voor het realiseren van een nieuwe landmark voor het gebied aan de zuid-westkant van Rotterdam.

Albrandswaard, Buijtenland van Rhoon wordt hiermee Buijtenland van Rotterdam en het bezoeken waard, aldus Jan Backbier. Zwembad AAP, de golfbaan, de Buijtenhof catering en het polderlandschap dat blijft behouden vormen samen een aantrekkelijk gebied om te recreëren.

Krabbendijkestraat upgraden

Jan Laverman van de Fietsersbond noemde het een schitterend stukje vakmanschap en hij voegde er een ‘kritische’ oproep aan toe. Als van het noorden over de Dorpsweg en Pendrechtseweg verder de Krabbendijkestraat doorrijdt komt die laatste straat als een koude douche over je heen. Daar zou nog wel iets aan moeten gebeuren.

Sportieve openingshandeling

150 meter noordelijk, dus aan de andere kant van de brug stonden wethouder Joost Eerdmans en architect Marc Verheijen. Via een cameraverbinding kon je hen zien staan zwaaiden. Twee fietsen met plaats voor 4 fietsers werden in gereedheid gebracht. De éne was bestemd voor de officials die de openingshandeling gingen verrichten en de andere voor reporters die als een soort van Theo Koomen en Raymond Nackaert verslag zouden doen van een recordpoging over de brug van de éne naar de andere kant en terug.
Er was meteen een oponthoud, want er stond een kind met haar fietsje voor de enorme fiets. De teller ging trouwens onverbiddelijk verder. Het duo Jan de wethouder van Albrandswaard en Jan de regio-portefeuillehouder raceten naar de noordkant en werden op de terugweg versterkt door wethouder Joost van Rotterdam en de architect.
Het werd uiteindelijk toch een record! Ja wat wil je je iedere eerste poging wordt een wereldrecord, toch? Die 3:24 minuten heel makkelijk te verbeteren zijn. De vier officials gingen op het schavotje en kregen een stortvloed van groene papiersnippers over zich heen. Esther en Kim waren de missen die de vier kampioenen van kussen en bloemen voorzagen!

Verbinding met twee bijnamen

Wethouder Joost Eerdmans zei in zijn praatje dat hij veel mensen uit de zuidkant richting noord verwachtte. De beide kanten moeten dus nog even met elkaar in gesprek over wat nou precies de bedoeling is. Of …. een brug heeft twee kanten en verbindt twee groepen, dus wie weet.

En hij heeft naast die bijnaam De Netkous ook een andere naam De Wokkel. Even kijken welke het gaat winnen. Zo’n netkous hebben ze immers in Den Haag ook al, maar of dat nou de doorslag zal geven.

De bewoners, die er woensdag bij waren vonden de brug prachtig. Joop en Trudy van Rijswoud brachten spontaan een toast uit op de brug.

Nordkapp

En er is meer, want net na de officiële opening verscheen er nog een bijzondere fiets. Een ligfiets met op het frame een sticker met daarop Nordkapp. De fietser bleek Arthur van der Lee te heetten. Hij zei al 4 keer naar het meest noordelijke puntje van Europa te hebben gefietst. Hij was die woensdag met een fietsmaat een rondje aan het maken. Hij wilde weleens weten wat er bij die feesttenten aan de hand was. Zij maat wilde door en volgde hem niet. Arthur beproefde dus op een zeer speciaal moment de Groene Verbinding. Wie weet komt de netkous na het verbinden van het Buijtenland van Rhoon en Rotterdam Zuid te liggen op een route van Gibraltar naar Nordkapp.

Op de site van Arthur van der Lee www.roadworkx.com staan foto’s van de ritten die hij maakte. De plaatjes die je op de fiets- loopbrug kunt maken misstaan daar zeker niet tussen.

Een LANDMARK met bindingskracht dus.