De perfecte pannenkoek op de Fancyfair van de Sint Bavokerk

Elly Bakker deed haar naam eer aan. Pannenkoeken bakken kan ze als geen ander. Was te zien op de Fancyfair bij de Sint Bavokerk.
Al vroeg in de morgen klinken de klokken van de Sint Bavotoren. Meestal gaat het om ‘ Kom Kom Kom naar de mis in de kerk’, maar dit keer ging het om de Fancyfair voor de kerk op het verhoogde plein. Een gedeelte van de kerk werd trouwens ook gebruikt voor de jaarlijkse Fancyfair. Een Fancyfair met vertrouwde activiteiten en met mensen, die dit feest voor kinderen al heel lang doen. Zo lang dat hun kinderen groot geworden zijn en zelf ook al kinderen hebben.

Een Fancyfair gaat er meestal om de kas een beetje te spekken en dat gebeurde op deze dan ook alom. Via een Rad van Avontuur met lootjes en een vast presentator in Anja Boeije en via het aan de man en vrouw brengen van lekkere dingen.

Elly Bakker liet zien hoe je pannenkoeken bakt en dat je die niet met een spatel keert, maar trefzeker keert door ze omhoog te gooien en weer netjes in de koekenpan op te vangen. Elly doet haar achternaam eer aan. Zij is een klasbak.

In dezelfde tent kon je trouwens ook heerlijke Indische gerechten kopen bij naamgenote Elly Pesik en als je trek had in een broodje worst op koffie, thee of limonade met eigen gemaakte appelgebak? Dat was er ook. Allemaal voor een prikkie. Die vele prikkies brengen bij elkaar weer geld in de kas voor het goede doel.

Het geld komt ook binnen door het verkopen van allerlei zaken die je voor een prikkie kunt kopen. Het Pendrecht Museum heeft er voor een paar euro weer een schoolbankje met bijpassend stoeltje bij. De meeuwenpoep die er opzit kreeg het museum er gratis bij. Grammofoonplaten, typemachines voor mensen, die een personal computer of laptop maar niks vinden, boeken, prullaria alles gaat naar een nieuwe eigenaar. Het werd voor niks gebracht en levert een beetje euros op voor de parochie. En koster Bertus de Groen verkocht het je graag.

De pennen die Henk Oosthoek maakte kosten € 1,- en de opbrengst daarvoor ging naar de actie schoenendoos. De mensen van de Onze Lieve Vrouwe van Lourdesparochie denken niet altijd alleen aan hun eigen clubkas, maar ook aan kinderen in derde wereldlanden, die niks hebben om mee te spelen en ontzettend blij zijn met de inhoud van een schoenendoos. Die doos is gevuld met speelgoed en handige dingen om iets te leren voor later.

Henk Oosthoek maakte in dit geval dus pennen voor de parochie zelf en hij had ‘concurrentie’ . Aan dezelfde tafel zat een mevrouw met glaswerk en een graveermachientje. Zij graveerde namen in glaswerk, bijvoorbeeld in limonadeglazen.

Wel eerst netjes opschrijven wat je op het glas wilt hebben. Een fout in de spelling is niet te herstellen. Henk Oosthoek heeft er om dezelfde reden een compagnon, die opschrijft welke naam er op de pen gegraveerd moet worden.