De teller voor de Bavomuur staat al op € 100

Gisteren werd de inzamelingsactie voor de lichten op de St Bavomuur gestart en nog geen dag later staat de teller al op € 100.

Dus het moet lukken om in korte tijd € 325 bij elkaar te brengen. Wat er meer is gaat in het fonds voor de volgende lampen. Als deze hun brandtijd gehad hebben zal er immers opnieuw geld nodig zijn voor vervanging.

Maar wat staat er eigenlijk op de muur en wie zorgde er voor het ontwerp?

De site van de Onze Lieve Vrouwe van Lourdes parochie biedt uitkomst:

Glas-in-beton-wand

De glas-in-beton-wand bestaat uit gebrande ruiten, die ontworpen en aangebracht werden door de kunstenaar Bob Zijlmans. Deze origineel scheppende kunstenaar slaagde erin de functie van zijn werk welbewust te laten blijven en van daaruit zijn fantasie de vrije loop te laten.

De glaswand toont van west naar oost:

– het Laatste Avondmaal:
rondom brood, wijn en vis zijn de portretten van Christus en de twaalf apostelen gegroepeerd;

– het Lijden:
het kruis is het centrale gegeven met daaromheen afbeeldingen van de Hof van Olijven (Hij wierp zich ter aarde en bad: ‘Neem deze beker van Mij weg’), de handwassing van Pilatus, de gesel, doornen­kroon en spijkers, de mantel, de dobbelstenen en geheel links de kraaiende haan;

– de Opstanding:
de opstanding van Jezus wordt gesymboliseerd in een herrijzende phoenix.

Op de website van de parochie is meer te zien over het gebouw. En ook de website van Mario Bosch gaat in op de kunstwerken in de St Bavokerk. Via bijgaande link kom je terecht op dat deel van zijn website.