De twee luidklokken in de Bavotoren klonken tegelijk

Om precies 09.40 uur gebeurde het: de beide klokken begonnen te bewegen en korte tijd later klonk het geluid van twee klokken uit de Bavotoren. De nieuwe klok is kleiner dan de oorspronkelijke klok en klinkt daardoor hoger en zachter. De combinatie klinkt heel goed en ook qua toonhoogte passen de klokken goed bij elkaar. Omdat de luidsnelheid verschillend is klinken de klokken het ene moment tegelijk en even later na elkaar. Na 5 minuten stopte het luiden en even later hingen de klokken weer stil.

De nieuwe klok, die afkomstig is van de afgebroken Olvoo-kerk in Zuidwijk, fungeert tevens als Angelusklok. Deze klok zal elke dag om 12.00 uur gedurende één minuut luiden als oproep voor de rooms-katholieken om het Engel des Heren (= het Angelus) te bidden. De eerste keer dat dit bij de Bavokerk gebeurde was op 18 januari. Voor de koster betekent het geen extra werk want het luiden van de Angelusklok gebeurt volautomatisch.
Het luiden van de Angelusklok als oproep voor het Angelusgebed stamt uit het midden van de vijftiende eeuw en van oudsher werd er drie keer per dag gebeden: 6 uur ‘s morgens, 12 uur ‘s middags en 6 uur ‘s avonds. De Angelusklok van de Sint Bavokerk zal alleen om 12.00 uur klinken, dat gebeurt dagelijks (ook in het weekeinde) met uitzondering van de eerste maandag in de maand omdat dan op hetzelfde tijdstip de sirenes worden getest.

Nog steeds komen er veel positieve reacties op de fonkelnieuwe uurwerken (“Je kunt eindelijk weer zien hoe laat het is!”) die vooral bij duisternis een lust voor het oog zijn. Binnenkort wordt de datum bekend gemaakt waarop de uurwerken en de luidklokken officieel zullen worden ingewijd.