De Wagenbergstraat ging naar De Efteling

Op 14 mei begon TOS in de Wagenbergstraat met een speciaal project. Er kwamen allerlei klachten bij de deelgemeente binnen en er ontstonden spanningen in de straat over het aanleggen van een speelplek.
Zes weekenden waren Fatiha Lamrini en Samantha Zevenbergen in de straat, weer of geen weer en zij sloten het project af met een dagje uit naar de De Efteling. Kinderen konden mee, als ook de ouders of een oudere broer of zus mee ging. In de bus en op de Efteling zou immers over de resultaten van het project gesproken worden en er werd een enquête uitgedeeld over het speelklimaat en de plek van de beste plek waar speelgelegenheid zou moeten komen in de Wagenbergstraat.

Wijkbewoner en chauffeur, Han Kramer, reed de Milot bus heen. Hij bracht het gezelschap van 56 personen veilig naar De Efteling. Er was ook een familie die zelf met de auto reed, want de bus kan immers geen 56 personen bergen. Er hadden nog wel meer mensen mee gewild, want De Efteling is in trek. Maar er bleek op zo’n weekend midden in het seizoen geen dubbeldeksbus met meer zitplaatsen te krijgen te zijn.

Een boodschappenkar van Albert Heijn ging helemaal mee in de bus. De supermarkt had de groep gesponsord met pakjes fruitdrank en met appels en bananen. Gaf op De Efteling nog wel een probleem, want waar laat je zo’n kar, die niet mee in de python kan.

De deuren in de straat gingen stuk voor stuk open en reikhalzend werd uitgekeken naar de komst van de bus.

Alsof het om een schoolreisje gaat zwaaiden opa en oma de rest van het gezin uit.

De enquête leverde van de familie Hussein van 8, 14, 16, 19, 22 en 41 jaar de reactie op dat ze vonden dat de straat met het project Goed bezig was. Dat de kinderen op verkeerd gedrag aangesproken moet worden en dat de speelgelegenheid best op de gemeenschappelijk tuin achter hun woning zou mogen komen.

Gemakkelijk waren de zes weekenden niet. Er zijn troubles tussen de kinderen en Samantha en Fatiha hebben flink aan het gedrag van de kinderen gewerkt. Ook op De Efteling bleek dat. Er werd iets uit een van de winkels gejat en een van de jongens kreeg daar de schuld van, maar er bleek meer aan de hand en Fatiha en Samantha maakten het beeld meteen compleet met de kinderen en gingen in gesprek met hun ouders.

Eerst waren er gesprekken tussen de jongens en Samantha en later bij een familie thuis met de ouders erbij. Er werden stevige afspraken gemaakt en de ouders gaven de jongens straf.

Het maken van een groepsfoto viel er daardoor bij in het water. Water, ja dat was er ook genoeg. Het regende die dag wel, maar dat heeft weer als voordeel dat het minder druk is in De Efteling.

Samen met Pardoes op de foto ging nog net wel.

Chauffeur Henk van De Jong Tours bezorgde de Wagenbergstraat haar bewoners weer prima af.
Hij vond het overigens wel bijzonder dat er met een straat en haar bewoners zo’n uitstapje georganiseerd wordt. Dat maakt hij niet dagelijks mee.

In de bus en ook daarna bleek veel waardering voor het werk van de TOS-sers. Er was dan ook een hartelijk applaus voor Samantha en Fatiha.

Het project is nog niet klaar, maar er zijn flinke stappen gezet om het speelklimaat en de verstandhouding in de straat goed te krijgen.