De winkels op de Slinge toen en nu

Dit waren de winkels die in de zeventiger jaren in de twee blokken aan de Slinge zaten, van links naar rechts:

• De schoenenzaak van G.J. v.d. Hoven (niet zichtbaar op de foto) zat op de hoek aan de kant van de Middelharnisstraat en had zowel aan de voorkant als de zijkant een etalage.
• Daarnaast (eveneens niet te zien op de foto) zat bakker De Korenaar, later zat hier een kantoor van De Hypotheker.
• De daarop volgende drie winkels waren doorgebroken en oorspronkelijk zat hier supermarkt de Coöperatie, kortweg de Co-op.
• Van Gilst-Visser was eveneens een supermarkt, bestaande uit twee doorgebroken panden. Nadat de beide supermarkten waren verdwenen is er één grote winkelruimte van gemaakt ten behoeve van de Edah die in 2000 naar Plein 1953 verhuisde. Nu zit hier Rob’s Dierenshop.
• Op de hoek van de Baarlandhof is tot op de dag van vandaag café Goof Meijer gevestigd. De gevel van het op 7 september 1961 geopende café is nog niets veranderd en zelfs de reclame voor Heineken Bier is er nog, weliswaar in een iets andere uitvoering.

• Aan de andere kant van de Baarlandhof was eerst het postkantoor, de oorspronkelijke ingang was op de hoek. Het postkantoor was in een dubbel pand en heeft, na diverse keren te zijn verbouwd, de deuren op 19 november 2009 definitief gesloten. Hier is nu een ING-kantoor.
• Het pand ernaast heeft heel lang als bankkantoor gediend, oorspronkelijk voor de Nederlandsche Middenstandsbank (“de NMB denkt met u mee”). Daarna kwam hier de Verenigde Spaarbank die later VSB Bank resp. Fortis Bank werd. Nu zit hier uitzendbureau Baan maar de bankloketten zijn voor een deel nog aanwezig.
• Daarnaast zat de bekende Automatiek Pendrecht van Hans Bours waar veel Pendrechtenaren nog herinneringen aan zullen hebben. Het was een open ruimte met aan twee kanten automaten zoals bij de Febo en achterin was een balie waar patat e.d. verkrijgbaar was. Nu zit hier snackbar Hans, een leuke indirecte herinnering aan de automatiek van toen.
• De volgende winkel was eveneens erg bekend: de brillen- en fotozaak van Broekhuizen die meerdere filialen op Zuid had. Op deze plek worden nog steeds brillen verkocht want hier zit nu Skyline optiek.
• De volgende drie panden huisvestten de S en S supermarkt (in de twee winkelblokken aan de Slinge zaten dus in totaal drie supermarkten!), hier zit nu al enige tijd de Blokker.
• Daarnaast zat Nova Textiel met zijn opvallende grote neonreclame, wie herinnert zich nog de voor die tijd moderne kassa waarbij het wisselgeld automatisch in een bakje rolde? Later kwam hier de Wibra en nu zit bakker Klootwijk er.
• Op de hoek bij Plein 1953 zat jarenlang een filiaal van Jamin (niet te zien op de foto omdat de gevel wat naar achteren ligt) waarin nu Primera zit. Het zal zeker geen toeval zijn dat boven de voormalige snoepwinkel een gepensioneerde rayonleider van Jamin woont.

Helemaal rechts op de foto is nog een stukje te zien van het grote winkelpand waar ooit Correct meubelen zat, wie goed kijkt zit nog de letters “eub” op de gevel. Later kwam hier de schoenenzaak van De Zeeuw en nu zit hier het pandhuis Bicento.