Dick Lockhorst en Lionel Martijn nemen afscheid

Het afscheid vond plaats in de Oude Kerk en vanuit alle wijken van de deelgemeente waren er mensen gekomen (foto linksboven). Ook Pendrecht was vertegenwoordigd, onder andere door de beide burgemeesters.

Tijdens het officiële deel van het programma kwamen meerdere sprekers aan het woord. De eerste spreker was dagelijks bestuurder Ed Goverde die terugkeek op de periode dat Dick en Lionel actief zijn geweest in de deelgemeenteraad. Aan het einde van zijn toespraak vroeg hij Dick en Lionel naar voren te komen en kregen zij beiden een Karel de Stoutebeeldje, de hoogste onderscheiding van de deelgemeente Charlois (foto rechtsboven).

Daarna was het woord aan burgemeester Aboutaleb. De Rotterdamse burgervader was in vol ornaat, d.w.z. met zijn ambtsketen om, want aan het einde van zijn toespraak had hij een bijzondere taak te verrichten. Dick en Lionel vielen namelijk de eer te beurt om een koninklijke onderscheiding te ontvangen, zij werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Daarnaast kregen Dick en Lionel ook de Wolfert van Borselenpenning van de gemeente Rotterdam, met de bijbehorende draagspeld. Burgemeester Aboutaleb speldde de beide onderscheidingen op en de ontvangers waren duidelijk verrast met de eer die hen te beurt viel (grote foto).

Hierna volgden toespraken van Lionel en Dick (foto’s onderaan) waarin zij terugkeken op hun 16-jarige loopbaan bij de deelgemeente.
Als klap op de vuurpijl was Eberhard van der Laan vanuit Amsterdam gekomen. Door een file was hij verlaat en daarom had hij zijn toespraak ingekort. De voormalige minister van Wonen, Wijken en Integratie was regelmatig in Charlois, in Pendrecht was hij o.a. bij de overdracht van de Raamvertellingen op 30 november 2009.

Daarmee eindigde het officiële gedeelte en konden de bezoekers, voor zover dat men nog niet gedaan had, afscheid nemen van Dick en Lionel.