Die klokken stonden toch op 12 uur?

In afwachting van de officiële ingebruikname staan de klokken van de Bavotoren nog stil op 12 uur. Vanmorgen zag dagburgemeester Mario Bosch tot zijn verbazing dat de klok aan de kant van de Slinge op 8 minuten over 12 stond. Hij heeft een paar minuten staan kijken maar de tijd veranderde niet.
In de namiddag stond dezelfde klok stil op 20 minuten over 12. Misschien zijn ze aan het testen maar waarom is het dan maar één klok die een andere tijd aanwijst? De Pendrechtse burgervader bij daglicht heeft medewerker pastorale organisatie Hans Uijlenbroek om opheldering gevraagd.

In de toren van de Sint Bavokerk gebeurde enkele weken geleden óók al iets bijzonders. Op 22 december 2010, twee dagen na het monteren van de wijzerplaten en de wijzers, maakte Mario een foto van de toren. Vrijwel meteen daarna begon de luidklok opeens te beieren, het luiden stopte al na enkele slagen. In de toren waren geen elektriciens te zien wat het raadsel alleen maar groter maakte. Of waren ze binnen en hebben ze de nieuwe luidinstallatie getest?

Hans Uijlenbroek liet desgevraagd weten dat het inderdaad een test was. Oorspronkelijk zou de stroom uitgeschakeld blijven tot alles klaar is maar dat zou betekenen dat de klok niet kon luiden tijdens de kerstdagen. Op verzoek van de parochie is er een noodvoorziening gemaakt zodat de klok toch geluid kan worden. Dat moest even getest worden, vandaar het korte gebeier. Dat Mario er net een foto van maakte is dus puur toeval.

N.B. Als de datum bekend is van de officiële inwijding van de klokken dan komt dat in de Activiteitenkalender op deze site.