Een groep cursisten uit Hoogvliet op bezoek in Pendrecht

Vera Harmsen is beeldend kunstenares en geeft in Hoogvliet lessen kunstbeschouwing waarbij zij regelmatig met haar cursisten op pad gaat. Zij heeft op het Albeda College gewerkt en zodoende kende zij Mario Bosch. Vera kent zelf Pendrecht ook want zij heeft ooit les gegeven bij Open Ateliers dat toen gevestigd was in de voormalige Bestevaertschool.

De leeftijd van de deelnemers varieerde tussen de 60 en 84 jaar en daar had Mario de wandeling dan ook op aangepast. De opzet was: ongeveer anderhalf uur lopen (met korte stops waarbij hij dan iets vertelt), dan een koffie-/lunchstop in de Zuiderkroon en vervolgens weer op pad. Eén van de cursisten vertelde dat ze in 1961 was getrouwd in de Sint Bavokerk. Een andere vrouw, Gina Thijsse, zei dat zij opbouwwerker in Hoogvliet is geweest en toen Mario vroeg of zij Ben van Zanten en Rieks Westrik kende knikte zij volmondig ja.

Na een stop bij o.a. de paalwoningen, het Stellenbos en het atelier van Eveline van Rooij staat de groep op het kerkplein van de Sint Bavokerk. De Pendrechtse burgervader vertelde wat over de kerk, de toren en de klokken terwijl hij angstvallig de tijd in de gaten hield (het was even voor 12). Zijn timing was perfect want precies op het juiste moment begon de Olvoo-klok te luiden. Door een gelukkige omstandigheid kon de kerk ook van binnen bekeken worden en vooral de gebrandschilderde ramen (het was zonnig weer) vond men erg mooi.

Vervolgens werd koers gezet naar restaurant Zuiderkroon en over de inrichting was men vol lof. Mario had van te voren het bezoek aangekondigd en manager Albert Wesdorp kwam misschien wel daarom de groep persoonlijk bedienen. Eerst was er een koffie/theeronde en daarna kon men kiezen uit soep, een broodje of gebak. Ondertussen vertelt Mario aan Vera dat we nu op de plek zijn waar vroeger Open Ateliers was. Toen we na afloop weer buiten waren herkende Vera de omgeving nauwelijks meer, alleen de Open Hofkerk was nog een herkenningspunt.

Hierna bezoekt de groep nog onder andere het Ovezandepad, Plein 1953 en de Zijpe. Daarna wandelt men terug naar het metrostation waar de deelnemers Mario bedankten voor de rondleiding en konden terugkijken op een leuke en leerzame dag. Het prachtige zonnige weer heeft daar zeker ook aan bijgedragen.