Eerste bijenvolk op Arboretum Pendrecht

Het zijn karnika – bijen. Het eerste bijenvolk is gearriveerd op het Arboretum Pendrecht. En nu afwachten of ze gaan aarden op de tuin.
Het moesten niet de eerste de beste bijen worden. Het werden dan ook karnika – bijen. Een stevig ras, dat goed bestand is tegen ziekten.

Map Leer kwam maandag 5 mei met haar vader naar de Middelharnisstraat 275. Ze hadden een kist met een bijenvolk bij zich. Nico van Noorloos kwam met een hele nieuwe kist.

Nico wordt de imker op het Arboretum Pendrecht. De bijen moesten dus vanuit de kist van Map in de nieuwe kist.

Dat klinkt eenvoudig, maar er komt nog heel voor kijken, Map, Nico en Bien moesten daarvoor beschermende kleding in het wit aan. Heel voorzichtig werden de honingraten uit de ene kist overgeheveld in de andere. De bijen bleven gewoon op de raten zitten. Pas later zouden ze op verkenning gaan was de verwachting.

Map Leer zit nu 5 jaar in de beien. Ze kreeg les van een ouwe rot in het vak. Hij stopt er waarschijnlijk binnenkort mee en dan neemt zij het van hem over.

Ze vertelde dat nu de beien eenmaal op de tuin neergezet zijn er iedere dag gekeken moet worden hoe ze zich verder houden. Het volk moet dagelijks gevolgd worden en over twee weken komt Map kijken of alles zich in de nieuwe kist goed ontwikkeld heeft. Of er larfjes gelegd zijn en het volk zich in stand kan houden.

De familie Leer is niet onbekend met Pendrecht. Map heeft met veel plezier in de Melissantstraat gewoond. Ze keken uit op de Slinge en hadden zo’n flatwoning op de hoek zonder televisieraam! Of vissenkom, het hangt er maar vanaf van wanneer je bent. Bij de renovatie werd het project de Vissenkommen genoemd, vanwege die naar buiten gewerkte ramen. Daarvoor noemde men ze televisieramen.

Tot 1970 woonden ze er. Ze kwamen er in 1963 wonen. Er waren lage woningen voor, splitlevel-woningen waren dat. Het terrein daar wacht nu nog op nieuwbouw.

Vader Leer reed een Ford Anglia van de zaak. Hij deed installatiewerk als werktuigbouwkundige. Er waren toen overigens weinig auto’s in de straat. Er woonde veel NS-personeel in hun omgeving.

Map zat op de Malcomesiusschool. Pendrecht was toen echt een tuindorp en als ze op het arboretum om zich heenkijken voelen ze zich helemaal thuis, want dat is het hier ook nog steeds, vinden ze.

Met die bijen komt het vast goed.