Eerste schaap over de dam

Al meer dan een jaar kun je een woon-werkwoning kopen aan de Slinge. “Werken aan huis – daar moet je wél de woning voor hebben”, luidt de wervingstekst. Voor mensen, die hun werk aan huis hebben: belastingsconsulent, tandarts, schoonheidsspecialiste, beeldend kunstenaar. en noem maar op. “Maar wie koopt er nu zo’n woon-werkwoning voor een slordige € 300.000 op zo’n plek?”, kon je menig pessimistische Pendrechtenaar horen zeggen.
Sinds kort zijn de woningen ook te huur bij de Nieuwe Unie en na een gewenningsperiode kan er alsnog tot koop worden overgegaan. Maar ook dat scheen niet te helpen. De woningen werden bedacht en aanbesteed in een tijd, dat iedere koopwoning alsof het een zoet broodje was de toonbank overging. “Misschien hadden we er beter aan gedaan deze woningen te bouwen wanneer de Herkingenbuurt helemaal klaar is”, zei Frans Zeulevoet eens in een presentatie over de herstructurerfing van Pendrecht voor een commissie van de deelgemeente.
Maar nu is de eerste koper er. Er staan al even spullen in de woning en er wordt hard gewerkt om het interieur net zo fraai te maken als de buitenkant.
Wie volgt?