Elsevier roept Aboutaleb uit tot Nederlander van het jaar

Zo luidt de kop van een artikel in het AD/RD van afgelopen week. De eerste Marokkaanse burgemeester van een grote stad buiten zijn geboorteland timmert net als zijn voorgangers aan de weg. En krijgt daar waardering voor.
Weekblad Elsevier heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (53) uitgeroepen tot Nederlander van het jaar 2014. Dat heeft het tijdschrift dinsdagmiddag op het stadhuis in Rotterdam bekendgemaakt.

Staat er in de kop van een artikel in het AD/RD:

Toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk. In tal van relevante maatschappelijke kwesties – van gemeentelijke wietteelt tot polderjihad – heeft Aboutaleb laten zien niet bang te zijn voor uitgesproken opvattingen., aldus Elsevier

De redactie van het AD/RD vervolgt met:

Het weekblad roemt de burgemeester omdat hij het gezicht is van de stad die afgelopen jaar met onder meer architectonische hoogstandjes opvallend positief in het nieuws was. ,,Met bouwwerken als het Centraal Station en de Markthal trok Rotterdam dit jaar wereldwijd de aandacht en veranderde de reputatie van de stad in positieve zin. De stad die jarenlang vooral op ‘foute’ lijstjes figureerde, staat sinds dit jaar opeens op allemaal ‘goede’ lijstjes”, aldus Elsevier.

Toegewijd
Ook liet Aboutaleb afgelopen jaar van zich horen ‘als een burgemeester zoals een burgemeester hoort te zijn’, vindt Elsevier. ,,Toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk. In tal van relevante maatschappelijke kwesties – van gemeentelijke wietteelt tot polderjihad – heeft Aboutaleb laten zien niet bang te zijn voor uitgesproken opvattingen.”

Vorig jaar werd directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam uitgeroepen tot Nederlander van het jaar. In 2012 kreeg koningin Beatrix die eer. Andere personen die de titel kregen, zijn onder anderen premier Mark Rutte, Ayaan Hirsi Ali en Rijkman Groenink, de voormalige topman van ABN-AMRO.

In de reacties die in de krant werden opgenomen wordt gezegd dat ie in het begin nogal met schuine ogen bekeken werd. Maar na zijn eerste periode het pleit in zijn voordeel beslecht had. Natuurlijk zegt er ook één waren alle Marokkanen maar zo. En ook wordt er bij gezegd dat ie ook nog eens van de Partij van de Arbeid is.

Hij had dus nogal wat te overwinnen. Een aantal wijkbewoners reageren op FaceBook met veel instemming op dit bericht.