En die lampen branden nu dus ook

Er is veel over gepraat en het heeft wat tijd gekost.

Maar inmiddels brandt de verlichting van het gebrandschilderde raam van de Sint Bavokerk.

Gisteren belde Koos Batist van de parochie Rieks Westrik met de vraag: “Er zijn twee Poolse jongens in de kerk bezig met een steiger. Heb jij dat geregeld?”

Die Poolse jongens waren medewerkers van APS, Algemene Project Service. Zij werkten in opdracht van Woonstad Rotterdam.

Toen vorig jaar bekend werd dat de kerk voorgedragen was als monumentwaardig gebouw, kwam er ook actie om het aanlichten van de wand aan Slingekant van de kerk weer aan de praat te krijgen. Een inzamelingsactie bracht in korte tijd het geld bij elkaar om de speciale lampjes aan te schaffen. Het licht was indertijd aangelegd in opdracht van de deelgemeente. Hun idee was: “Wij laten het aanleggen en schenken het de wijk. Tegelijkertijd met de renovatie van de klokken. Onderhoud en dergelijke moeten anderen doen!”

De participatiemaatschappij, zoiets.

Maar ja wie neemt die uitdaging over. De parochie van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, die kerk houdt in de Sint Bavokerk, zwemt bepaald niet in het geld. En om de parochieleden op te laten draaien voor iets waarom zij niet gevraagd hebben …..

Het heeft wat tijd en overreden gekost. Geld bij elkaar brengen voor de lampjes bleek het kleinste probleem. Bij de 5 armaturen komen, de kapjes losdraaien en de nieuwe lampjes er in draaien was een veel grotere hindernis.

Dat werd een keer met een lange ladder geprobeerd. Maar dat bleek veel te gevaarlijk. Er moest echt een mobiele steiger aan te pas komen. De constructie van de armaturen is zo dat je met beide handen moet werken. En dan mag je die lampen niet blote handen beetpakken. Moet vetvij gebeuren. En zo’n steiger bouwen en vier keer verplaasten? Dan praat je gauw over een paar euro extra.

Dankzij Woonstad en APS is dat dus gelukt.

Gisteren kwamen er twee handige Poolse medewerkers van APS en vanavond kon je het resultaat bekijken.

Ga zelf maar eens kijken!