Even stilstaan bij nieuwe straatnaam in Pendrecht

In het Tuinhuis aan de Sliedrechtstraat sprak Dennis Lausberg, directeur Woonstad Rotterdam Zuid, de genodigden toe. De temperatuur steeg tot zomers niveau. Geen record maar net iets eronder.
Hij heette vooral Marcel Groosman, Mario Bosch en de voorzitter van de deelgemeente, Ed Goverde, welkom. Mario, omdat hij de naam Ovezandepad bedacht en Groosman, omdat hij als zoon van Ernest Groosman bij de oplevering aanwezig wilde zijn en een bijdrage wilde leveren in de vorm van wat statements over zijn beroemde vader, die garant had gestaan voor de vormgeving en productie van veel van de portiekwoningen in dit deel van Pendrecht.

Endry van Velzen van Buro de Nijl de ontwerper van de Tuin op het Zuiden beet eenmaal op straat gekomen het spits af.
Hij benadrukte dat er na de sloop van de portiekflats veel openbare ruimte gemaakt kon worden. De Voormalige Ellewoutsdijkstraat is tuin geworden. En er ontstond een dwarspad door de open ruimte tussen de blokken eengezinswoningen heen. Kenmerk van de buurt wordt het groen. De eerste gedachten waren het pad door te trekken tot aan de Burghsluissingel toe. Maar daar is uiteindelijk toch een derde torentje gebouwd. Waar hij bij nader inzien blij mee is.
De hagen zijn nog pril maar ook dat wordt vast heel mooi aldus de ontwerper.

De zoon van Ernest Groosman kreeg daarna het woord en vertelde met enige trots een aantal zaken over zijn bekende vader. Naar wie een plein is vernoemd omdat hij zich ingezet had voor de volkswoningbouw. Ovezande is de geboorteplaats van Ernest Groosman. In 1917 werd hij daar geboren. In Rotterdam maakte hij furore als architect en had op een gegeven moment een bureau met 100 man tot 250 man. Hij studeerde in Amsterdam, werkte in 1942 in Utrecht voor Ravesteijn aan diergaarde Blijdorp en raakte verslingerd aan Rotterdam. In 1948 werkte hij samen met Lotte Stam Beese, de stadsarchitecte die Pendrecht ontwierp.
Hij wilde ook wat filosofische dingen kwijt over architectenvak.

Je bent als architect:
Organisatorisch goed, je hebt met ingewikkelde processen te maken, financieel, politiek en dergelijke
of je heb iets met Techniek, dat had zijn vader dan ook voor zo’n 35 %
of je bent goed in het Vormgeven.
Zijn vader had volgens hem talent op alle terreinen. Zo nu en dan was ie ook nog eens thuis en daar kregen ze ook wat van hem mee.
Hij is belangrijk geweest voor de industrialisatie van de woningbouw. Die portiekflats werden hier in Pendrecht ontwikkeld en gingen het hele land door. Zij werden voor de duur van 50 jaar gebouwd. Dat is er dan ook uitgekomen.
Hij was ook een zeer creatieve geest. Er was in die tijd in Chili een aardbeving en. Hij stelde voor om een Dura-fabriek op een vliegdekschip, dat in de haven lag te bouwen en dan die hele lange kust van Chili langs te varen en elementen te bouwen om snel woningen te creëren voor de mensen die zonder woning waren komen te zitten.
Hij dankte Mario en gaf hem een boek, dat hij over zijn vader gemaakt had. Marcel Groosman had er een speciale opdracht voor de bedenker van de naam Ovezandepad in geschreven.
Ed Goverde memoreerde als laatste spreker dat je je gelukkig kon noemen als je in Pendrecht kwam wonen en bij het zien van deze nieuwe woningen was hij er zeker van dat het weer die kant op ging. Hij bewonderde Mario voor zijn werk als beschrijver van Pendrecht.

Door het schieten van buisjes confetti bij het bordje Ovezandepad bij de kruising met de Krabbendijkestraat werden de festiviteiten buiten beklonken.

Niet alle bewoners hadden tijd om de feestelijke oplevering mee te maken. Er moest immers flink gewerkt worden om de tuin in zomerklaar te maken. Er komt nog heel wat bij kijken als je een nieuw huis hebt, toch?

De groep ging weer terug naar het tuinhuis en deed zich te goed aan lekkernijen van restaurant Thomas.