Feest in huize Kumas, hos geldiniz !

Op straat in Pendrecht merk je er niks van.

Toch is het de dag van het Offerfeest. In Mekka sluiten vele pelgrims hun hadj af en kunnen overgaan tot het bezoeken van allerlei bezienswaardigheden. Tot nu toe stond alles in het teken van je geloof. Maar nu kan de riem eraf en vier je vakantie in het heilige land van de moslims.

Bij Senay en Cemal Kumas thuis is het feest. Hij kocht het vlees in en zij stond drie dagen in de keuken. De komende dagen is het feest. Offerfeest duurt niet maar 1 dag. Nee drie dagen lang gaat men bij elkaar op bezoek. Dus er was alle reden om 3 dagen in de keuken te staan. Er moest immers eten genoeg zijn voor de komende drie dagen.

Na het aanbellen gaat als vanzelf de portiekdeur open. Geen vraag, ‘Wie daar?’ Iedereen is welkom of op zijn Turks, ‘Hos Geldiniz’

Voor de huisdeur staan minstens 20 paar schoenen. Bezoekers trekken hun schoeisel buiten de woning uit en dat geeft een beetje een vreemd idee voor mensen, die dat gebruik niet kennen. In Spangen werden een keer alle schoenen van familie, die helemaal uit Duitsland op bezoek kwam, gejat. Of misschien wel door buren weggehaald en in de vuilniscontainer gedumpt. Wie zal het zeggen. Je zou boosheid van de familie veronderstellen. Het tegendeel was waar. De familie ging proestend van het lachen en op kousenvoeten terug naar de auto’s en terug naar Duitsland.

En iedereen moet wat eten.

Dochter, Merve en zoon, Emre, hebben het er druk mee. Zij zorgen voor thee en koffie of fris.

Natuurlijk is er lamsvlees. Dat hoort bij het feest. Het grijpt immers terug naar de aartsvader van de moslims, de joden en de christenen: Ibrahim, Avram, Abraham, verschillende namen, dezelfde man. Hij kreeg een opdracht van Allah, Jaweh, God, ook verschillende namen, maar ook dezelfde ja hoe zeg je dat? De opdracht was wreed. Hij moest zijn zoon gaan offeren. Die zoon is niet voor alle geloven dezelfde. De oudste, Ismail, werd volgens de koran naar de offerplek gebracht, de jongere zoon, Izak, volgens de bijbel. De jongen vraagt zich af wat er nu geofferd moet worden, want er is geen lammetje. Pas op het laatste moment werd hem duidelijk gemaakt dat hij geofferd zou worden.
Op het laatste moment wordt Abraham tegengehouden. Rembrandt maakt er een mooi schilderij van.
Een bokje of een lammetje zit in de buurt verstrikt in de struiken. Het dier werd geslacht en geofferd.

Reden om feest te vieren. Dat doen de moslims nog steeds. Gezelligheid in huis en op zoek naar je familie.

Er zijn ook vast pelgrims in de familie en als die terugkomen is het opnieuw feest, dan worden de verhalen verteld over Mekka en Medina en over de berg Arafat.

Maar dinsdagavond was het in huize Kumas vooral gezellig en het eten? Fantastisch.

Senay kan er wat van!

Tesekkür ederim!