Feest voorafgaand aan de besnijdenis van Jaydee

Saskia en Stanley wonen aan de Tiengemetensingel. Hun huisje is klein, maar groot genoeg om er met drietjes in te wonen. Jaydee is hun zoontje. Jeremiah is zijn eerste naam en zijn tweede naam begint met een D. Dus wordt hij door de familie Jaydee genoemd.
De oorsprong van de familie ligt in Indonesië en via Suriname zijn ze hier in Rotterdam terechtgekomen. Ze zijn moslim en houden zich aan de dingen die er bij hun geloof horen. Dus Jaydee wordt net als zijn vader en zijn opa en zijn overgrootvader en ooms besneden. Die besnijdenis gebeurde op zaterdag 9 juli, maar de dag ervoor is eigenlijk nog belangrijker.
Jaydee is elf en zijn besnijdenis wordt gezien als een opname in de Islam. Op Java is er een ritueel waarbij de jongen naar de graftombe van zijn voorouders gebracht en worden bloemen en wierook geofferd en er wordt gebeden. Hierna wordt er voor het huis een soort van zuilengang gemaakt, ook wordt er een kleine kamer klaargemaakt voor de operatie. In of voor de kamer worden verschillende schotels met eten en andere dingen geofferd. De festiviteiten kunnen zowel voor als na de operatie plaatsvinden.
Bij Stanley en Saskia zijn de ouders en de grootouders van Jaydee en meerdere familieleden uitgenodigd om de avond voorafgaand aan de besnijdenis bij hen thuis langs te komen. Ook Sjannie uit de Halsterenstraat kreeg een uitnodiging en via haar werden Bien Hofman en Rieks Westrik gevraagd ook te komen.
In de woonkamer zat de imam en om hem heen de mannen uit de familie en buiten onder een partytent de vrouwen. Een gezelschap van naar schatting 60 mensen, die eerste langs Jaydee gingen om hem in te smeren met een gele substantie. Iedereen deed daar aan mee.
En vervolgens kreeg Jaydee een topi, bekende Indonesische petje, op van de imam en die vroeg hem om goed te luisteren en de dingen die hij zei zorgvuldig na te zeggen. Vader en moeder zaten inmiddels met opa en oma om hem heen. De imam vertelde hem vooral naar zijn moeder te luisteren en haar te gehoorzamen. Hij vertelde hem dat hij morgen naar Toewan Dokter ging en dat hij een flinke jongen moest zijn. In het Maleis deed Jaydee een aantal beloftes aan Allah en aan zijn familie in het bijzonder dus zijn moeder.
Daarna schudde hij iedereen de hand en kreeg hij enveloppen met inhoud voor de Burger King grapte de imam. Hij zei dat hij een jongetje meegemaakt had die graag nog een keer naar Toewan Dokter wilde worden, omdat hij daarvan heel rijk werd.
Jeremiah kreeg inderdaad een pak enveloppen en daar zal vast veel geld ingezeten hebben.
Tot slot ging de imam met de familie in gebed en daarna was er voor iedereen eten in overvloed. Met tot slot lekkers. Zoveel dat je in één maaltijd niet op kon. Daar hadden de ouders van Jaudee op gerekend. Iedereen kreeg een plastic tasje en kon het overschot in aluminiumfolie mee naar huis nemen voor de familie die thuis gebleven was of de voor de volgende dag.
Een mooie, indrukwekkende ceremonie zomaar in en rond een woning in Pendrecht.