Feestelijke oplevering tweede tracé Blauwe Verbinding

Aanstaande woensdag 17 juni vindt in het Zuidelijk Randpark de feestelijke oplevering plaats van het tweede tracé van de Blauwe Verbinding.
Aanstaande woensdag 17 juni vindt in het Zuidelijk Randpark de feestelijke oplevering plaats van het tweede tracé van de Blauwe Verbinding.

Alle werkzaamheden in het Zuidelijk Randpark zijn klaar. Zo zijn er het afgelopen jaar naast de aanleg van de Blauwe Verbinding met nieuwe watergangen en natuurvriendelijke oevers, ook faciliteiten als een cascade, een strekdam en een aantal aanlegsteigers aangelegd. Het is nu heel aantrekkelijk om een lekker stuk te varen vanaf het Zuiderpark tot in het Zuidelijk Randpark. Ook zijn een aantal bruggen aangelegd, zodat ook fietsers en wandelaars het gebied kunnen ontdekken. Verder zijn er diverse nieuwe speelmogelijkheden gemaakt, zoals stapstenen in het water. En is het voor kinderen nog leuker om te gaan spelen in het Clarabos.

Programma feestelijke oplevering
Vanaf 13.30 uur start het programma voor kinderen. Ze kunnen varen met kano’s, diverse spelletjes doen en gebruikmaken van alle speelmogelijkheden in het Clarabos. Het officiële gedeelte start om 15.00 uur. Hierbij zullen mevrouw Monhemius (bestuurslid van het Natuur- en Recreatieschap en wethouder van Barendrecht), de heer Joost Eerdmans (bestuurslid Natuur- en Recreatieschap en wethouder van Rotterdam) en de heer Struik (heemraad van het waterschap Hollandse Delta) de openingshandeling verrichten. Met de aanleg van het tracé in het Zuidelijk Randpark is de totale Blauwe Verbinding weer een stukje dichterbij.

De Blauwe Verbinding
De Blauwe Verbinding is een unieke waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam en de Oude Maas bij de Zuidpolder in Barendrecht. Deze verbinding brengt niet alleen schoon zoet water voor de gebieden en het Zuiderpark, maar verbindt ook ecologische zones en er ontstaat een recreatieve bevaarbare route van 15 kilometer lang. Op dit moment vinden ook werkzaamheden in de Zuidpolder in Barendrecht plaats. Daar worden weilanden omgevormd tot een waterrijk recreatiegebied, waardoor de Blauwe Verbinding stroomt en zo de natuur volop mogelijkheden biedt. Half juli is daar de volgende fase afgerond en eind 2015 zijn ook de andere fases klaar. Op een klein stukje na is dan het hele gebied klaar. De Blauwe Verbinding is daarmee bijna voltooid. De laatste tracé’s zijn de Heulweg en de Rhoonse Baan. De werkzaamheden aan de Heulweg starten naar verwachting na de zomer van 2015 en zullen eind 2016 klaar zijn. Naar verwachting zal de uitvoering van de Rhoonse Baan na 2016 plaatsvinden.