Focusborden op Over de Slinge

Basisschool Over De Slinge is heel blij met de nieuwe digitale schoolborden. Het oude vertrouwde schoolbord is voorgoed verleden tijd op basisschool Over De Slinge. Geen gekras van krijtjes meer. In plaats daarvan heeft de school nu in alle groepen 3 t/m 8 ultramoderne digitale borden: de zogenaamde focusborden. “Het is even wennen, maar deze “toverborden” bieden zoveel gebruiksmogelijkheden dat we kunnen spreken van een enorme verbetering”, aldus de schoolleiding.
Directeur Ruud van Orsouw had vorig schooljaar het plan opgevat om alle groepen 7 en 8 met ingang van schooljaar 2007 – 2008 te voorzien van een digitaal schoolbord (focusbord), een van de nieuwste ontwikkelingen op onderwijsgebied. Stilstand betekent immers achteruitgang.
Toen hij merkte dat de leerkrachten van de groepen 3 t/m 6 dolgraag ook zo’n ultramodern schoolbord in hun klas wilden, besloot hij om ook die groepen in zijn plan te betrekken. Tegen al dat enthousiasme was hij niet bestand.
Het moest natuurlijk financieel wel kunnen: € 4000,- per klas (alle kosten inbegrepen) is tenslotte een stevige investering. Het kon en de knoop werd doorgehakt: alle groepen 3,4,5,6,7 en 8 zouden het focusbord krijgen!
Voor de zomervakantie begonnen de nodige werkzaamheden: oude borden eruit, muren repareren en sauzen, honderden meters kabel trekken, enz. In de zomervakantie werden alle nieuwe borden geplaatst en werd de software geïnstalleerd. Op de laatste vrijdag van de zomervakantie kregen de leerkrachten een laatste instructie en op de eerste schooldag na de vakantie was het zover: de borden hingen en werkten, de leerkrachten konden ermee aan de slag.
“Wat hebben jullie grote televisies gekocht!”, zei een van de leerlingen toen hij het nieuwe bord zag hangen. Heel leuk opgemerkt en ook wel toepasselijk. Schooltelevisie kijken is namelijk één van de vele toepassingen van het focusbord. Maar er kan heel veel meer mee.
Een kleine greep uit de mogelijkheden:
– met behulp van een digitale interactieve pen vind je alles op internet;
– met diezelfde pen kun je schrijven en te tekenen, in allerlei kleuren en met allerlei lijndiktes;
– met een simpele handeling kun je met de pen allerlei geometrische figuren op het bord toveren;
– met hetzelfde gemak kun je lijnen of hokjes op het bord projecteren;
– je kunt de lessen opslaan en bewaren voor een volgende keer en collega’s kunnen er natuurlijk ook van profiteren.
Legio mogelijkheden dus en dat alles om beter onderwijs te kunnen geven aan onze leerlingen. Die zijn natuurlijk enorm gebaat met de enorm verbeterde visuele ondersteuning die zij nu krijgen.
“Al met al kunnen we met zijn allen heel tevreden zijn over de aanschaf van deze prachtborden. En dat zijn we ook!” zeggen de onderwijzers van Over de Slinge.