Fytoftora in de aardappels

Gerda had voor koffie gezorgd en samen met Ricardo had ze een aantrekkelijke collegezaal in de buitenlucht gemaakt.

De docent was Corstiaan den Boer. Hij was jarenlang projectleider van de Educatieve Tuin Pendrecht aan de Middelharnisstraat 275. Inmiddels is hij eigenaar van de Zorgboerderij De Zuidpunt en is de Educatieve Tuin omgetoverd in het Arboretum Pendrecht.

Toen waren er tuintjes voor senioren en die zijn er weer, maar niet alleen voor senioren. Maryke en Mimount hebben er ook een tuintje. Zij hebben ook vragen en Corstiaan kan ze beantwoorden, want hij doet zijn familienaam eer aan.

Hij gaat in de op de vragen en geeft vervolgens bij de tuintjes aanwijzingen. Er is al heel wat uit de aarde opgekomen. Lekkere groenten en er staat ook nog een heleboel in de knop.

Er zijn ook ziekten. Bijvoorbeeld als je het over aardappels en tomaten hebt.

Want …

Aardappelziekte of phytophthora (fytoftora) is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door de oömyceet Phytophthora infestans, die een protist is en tot de waterschimmels behoort. (Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, daarom worden ze wel pseudo-schimmels genoemd)
Deze ziekte veroorzaakt knolrot en een bruinverkleuring en afsterving van de bladeren en stengels. Op tomaat kan deze ziekte voor vroegtijdige afsterving zorgen. Aardappelen en tomaten staan bekend om hun gevoeligheid voor deze ziekte. Zij behoren tot het geslacht van de nachtschadeachtigen. Ook andere planten uit dit geslacht kunnen gevoelig zijn.

En er werd korte metten gemaakt met de zieke aardappelplanten.

Neem ook een tuintje en meld je bij Gerda en Marion op de tuin.