Gaan de paarden nou ook weg?

Maja den Hollander uit de Zuiderkroon reageerde op de foto van de rotonde waarop de schildering van Hans Verkerk te zien was. Ze meldde aan de redactie: “Wat een mooie foto, vooral het kunstwerk van Hans Verkerk komt hier zo mooi naar voren. Ze gaan dat toch ook niet weghalen? Toen Het Baken kwam hebben de bewoners in de omgeving deze kunstwerken gekregen van de gemeente”.

Dagburgemeester Mario Bosch stuurde het volgende antwoord:

“Ik was verbijsterd toen ik hoorde (en een dag later ook zag) dat de schildering bij het metrostation werd weggehaald. Het artikel op Vitaal Pendrecht heb ik er op gezet en ook in mijn weblog heb ik er aandacht aan besteed.
Ik had eerder iets gelezen over het opknappen van het metrostation en de directe omgeving. Daarbij stond dat bekeken zal worden of het kunstwerk op de pilaren een nieuw gezicht kan krijgen. Wel, dat nieuwe “gezicht” is dus het kale, grauwe beton!
Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat de schildering bij Het Baken ook wordt weggehaald omdat dit niet bij het metrostation is. Maar ik houd het natuurlijk wel in de gaten.

Het ontstaan van de schildering (met de naam Kariatiden) kan ik nog goed herinneren. De kunstenaar, Hans Verkerk, werkte bij Open Ateliers dat toen nog gevestigd was in de voormalige Bestevaertschool (wat toevallig: op die plek staat nu de Zuiderkroon). Als eerste heeft hij de zuilen aan de kant van het metrostation beschilderd en een jaar later die aan de overkant.
Zowel het ontwerp als de uitvoering heeft hij zelf gedaan, ik weet nog goed dat hij op het laatst 7 dagen per week aan het schilderen was.

De beschilderde zuilen bij het metrostation werden gewaardeerd en zo ontstond het plan om dit ook in de Sliedrechtstraat te doen, met het oog op de hier vlakbij te vestigen dagopvang. De bedoeling van het kunstwerk was om de omgeving op te fleuren. Hans Verkerk heeft daarbij als hoofdmotief ridders te paard gekozen, een indirecte verwijzing naar het Leger des Heils die de dagopvang exploiteert.
Een jaar nadat de schildering klaar was heb ik Hans nog geïnterviewd voor een artikel voor In de Kijkerd. De schildering zit er nu meer dan 10 jaar op en ziet er nog netjes uit. Hans vertelde indertijd dat er een hele dure coating overheen zit die de verf beschermt. Het kunstwerk kan daarom volgens hem minstens 20 jaar mee.”

Mario stuurde met zijn mail een foto mee die bij dit artikel is afgebeeld. Maja reageerde al heel snel met een wens: “Ik vind die paarden nog steeds mooi en hoop dat ze nog lang de Sliedrechtstraat sieren.”

Eén van de actieve opzoomeraars uit de Zuiderkroon en de dagburgemeester van Pendrecht houden het in ieder geval in de gaten.