Gezond en sociaal bezig zijn op het Arboretum Pendrecht

Samen tuinieren en de oogst verwerken tot een gezonde maaltijd die men samen nuttigt. Op het Arboretum Pendrecht gebeurt het.
Het GGD-project Voedsel & Groen startte in november vorig jaar. In januari stond de teller al gauw op twintig enthousiaste deelnemers onder leiding van Lowie Reinder. Samen tuinieren zij op het Arboretum Pendrecht in de Middelharnisstraat en verwerken vervolgens de oogst tot een heerlijke gezonde maaltijd die zij samen nuttigen. Op die manier is tuinieren niet alleen goed voor de eigen gezondheid maar bevordert het ook leuke ontmoetingen met elkaar. De deelnemers krijgen daarnaast les in moestuinieren, voedingsleer, bewegingsleer en het bereiden van een gezonde maaltijd. Eén van de deelnemers is buurtbewoonster Yeter Kot. Zij maakte afgelopen week bijgaande foto’s.

Het idee is overgewaaid uit Amerika. De Californische huisarts Daphne Miller noemt tuinieren de hoeksteen van een gezond en sociaal leven en schreef er een boek over, ‘Farmacology’. Ze onderzocht zeven groene projecten en ontdekte dat waar mensen samen tuinieren, zij gezonder eten en een beter contact hebben met de aarde, hun lichaam en elkaar. Mensen eten meer groente, bewegen meer, maken minder bloedsuiker en vet aan, depressieve gevoelens verminderen, het uithoudingsvermogen verbetert en er ontstaat verbroedering. Het zou zelfs hèt geheim zijn van de beroemde ‘blue zones’: plekken op aarde waar de meeste kerngezonde en blije honderdjarigen wonen die daar druk bezig zijn met hun moestuinen.