Goede raad is gratis!

Bijdrage van de Sociaal Raadsman voor de publicaties in Pendrecht en Zuidwijk:

Mevrouw De K. had een pakketreis geboekt naar zonnig Turkije voor haarzelf en haar twee kinderen. De vakantie was “all in” dus eten en drinken waren voorzien. Helaas kwam er een flinke kink in de kabel vanwege een medische situatie. Nu had mevrouw gelukkig een annuleringsverzekering afgesloten, maar als je naar de kleine letters van de verzekering ging kijken, bleek dat mevrouw toch betrekkelijk weinig zou terug krijgen. De datum van vertrek was immers niet ver weg!
Op het spreekuur vroeg ze of er aan die kleine lettertjes nog wat te veranderen was, omdat het wel erg veel geld ging kosten. Daarin moest ik haar helaas teleurstellen. De verzekeringsovereenkomst week op geen enkele wijze af van de gebruikelijke annulering’s overeenkomsten, zodat daar niets tegen te beginnen viel.
Wel kon ik haar wijzen op een andere mogelijkheid. Als je de reisorganisatie tijdig voor het vertrek inlicht heb je recht om je reservering over te dragen aan een plaatsvervang(st)er. Deze moet dan wel voldoen aan de eventuele deelname voorwaarden voldoen. De organisatie mag bijvoorbeeld een jeugdige weigeren op een seniorenreis. Volgens het Nederlandse recht mag je tot 7 dagen voor het geplande vertrek je reservering aan een passende plaatsvervanger/plaatsvervangster overdragen.
De volgende dag belde mevrouw De K. nog even terug om te bedanken. Ze had in haar kennissenkring een andere alleenstaande moeder gevonden, die haar een hogere prijs wilde betalen dan de annulering en die toch flink kon profiteren van een lagere reissom. En dat was winst voor beiden! De in de plaatsstelling was voor het reisbureau verder geen probleem.

SRR/AP/1 augustus 2011