Hakim’s Of Comedy in Theater Zuidplein op 27 mei

Ze wist niet wat haar te wachten stond. Ze won op de avond van de uitreiking van de cultuurprijs Charlois op 11 mei 2011 in Lokaal Cultuur Centrum Larenkamp een toegangskaartje voor Hakim’s of Comedy.
Bien Hofman deed haar stembiljet voor de publieksprijs die Klik klak kleur van Laura Zwanenveld en Ansjel van Bellen die avond te beurt viel in een vaas. En Hai Dong Liu met De Hijskraanvogel was toen de winnaar van de juryprijs. Op het podium werden twee stembiljetten uit de vaas getrokken en cultuurscout voorzag de mensen van het stembiljet van een toegangsbewijs voor de show in Theater Zuidplein.

Hakim’s of Comedy wat zou dat zijn.

Arbi el Ayachi een Marokkaanse Antwerpenaar presenteerde zijn Hakim’s of Comedy Rabat version door met een brassband van wal te steken en meteen daarna een vijfmans Marokkaanse variant op de brassband trommelaars, die wat minder luid gehuld in turkoois gekleurde kledij opzwepende Marokkaanse klanken uit hun trommels haalden. De stemming zat er gelijk in.

Het publiek bestond vooral uit jongere mensen van Zuid.

Achterop het p[odium zat een band die zorgde voor fraaie overgangen tussen de verschillende onderdelen.

Op het scherm achter Arbid verscheen een mobieltelefoonnummer en het publiek kon commentaar sms-en via dat nummer. Vooral rij 8 maakte druk gebruik van die mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de presentator.

Arbid maakte ook flink reclame voor de film RABAT, die binnenkort in de bioscoop komt. Een komische film waarin drie vrienden met een taxi naar het land van hun ouders gaan Marokko en komische zaken meemaken.

Een vol programma dus en echt leuk.

Dat begon met Dali Stankovic. Zijn wortels liggen in Servië of Joegoslavië, zoals hij consequent bleef zeggen, en hij greep terug op zijn familie die als arbeiders in de metaal naar Nederland kwamen. Dali spreekt overigens perfect Nederlands en wist zijn publiek goed te vermaken.

Na hem kwam Rayan Panday met Surinaams/Hindoestaanse ouders. Opnieuw humor voor jonge mensen met zo hier en daar iets uit de cultuur van zijn ouders, maar dan vooral om die zo neer te zetten dat je het komische ervan inziet.

In de pauze werd er Marokkaanse thee geserveerd en verlote een andere presentator kaartjes voor de premiere van de film Rabat onder het publiek uit. Je moest er wel eenvoudige vragen voor beantwoorden. Bijvoorbeeld uit hoeveel letters bestaat het woord Rabat.

Na de pauze traden Dara Faizi die in tegenstelling tot wat men meestal denkt, de Afghaanse in plaats van de Turkse nationaliteit zou hebben gehad als zijn ouders niet naar Nederland waren uitgeweken. Dara maakte komisch gebruik van die identieitskwestie.

Tot slot trad Fuad Hassen op, een standup comedian met Eritrese roots. Hij werd geboren in Asmara en op 5 jarige leeftijd kwam hij met zijn ouders nar ‘s Hertogenbosch. Een energieke Afrikaan die alle vooroordelen tegen mensen uit Afrika bevestigd en direct weer logenstraft.

Kortom, Bien lachte zich kriek met Hakim’s of Comedy en is Arno Brouwer uiteindelijk zeer dankbaar voor het toegangskaartje. Theater Zuidplein was vrijdagavond the Pace to be om het zo te zeggen.