Het dokter Heftinghuis in Pendrecht

Aan de Sommelsdijkstraat staat een opvallende witte villa waar tientallen jaren de bekende huisarts J.R. Hefting woonde en werkte. Voor het door Herman Haan ontworpen pand wordt nu een nieuwe bestemming gezocht.

Dokter Hefting was de eerste huisarts in Pendrecht en hij begon in 1955 in de Herkingenstraat waar hij in één portiek twee woningen huurde: één als woonhuis en één als praktijkruimte. Er werd toen nog volop gebouwd in Pendrecht en het grootste deel van de omgeving was nog weiland.
Al snel ontstonden er in het doktersgezin plannen om een eigen huis te laten bouwen waarin het wonen en werken kon worden gecombineerd. Architect Herman Haan maakte een ontwerp dat hij praktijkwoning Hefting noemde en op 28 oktober 1959 werd de eerste paal geslagen. In 1960 was het huis klaar en het doktersgezin verhuisde vanuit de Herkingenstraat naar de villa in de Sommelsdijkstraat die letterlijk om de hoek stond. De praktijkwoning viel op tussen de omliggende bebouwing maar paste door zijn strakke lijnen toch goed in Pendrecht, de wijk die gekenmerkt wordt door een rechthoekig stratenpatroon. Het huis was zeker voor die tijd modern te noemen: veel ruimte en licht, dat laatste kwam door de grote ramen. Rondom het huis was een grote tuin en aan de linkerkant was een garage aangebouwd.

De door architect Herman Haan (1914-1996) ontworpen gebouwen weken nogal af van wat in die tijd gebruikelijk was. Op Rotterdam Zuid zijn ook een praktijkwoning in Lombardijen (Schopenhauerweg) en een kantoorgebouw met twee dienstwoningen aan de Maashaven Zuidzijde van zijn hand. Behalve architect was hij ook avonturier en Afrikareiziger: al vanaf het einde van de jaren dertig, wanneer hij vijftien jaar is, reist hij per fiets, kameel, ezel en te voet door de Sahara. In de zestiger jaren is zelfs dokter Hefting een paar keer met Herman Haan mee geweest op safari door Afrika.

Dokter Hefting heeft tot 1994 zijn vak als huisarts uitgeoefend, daarna werd de praktijk overgenomen door zijn zoon Eric die in 1997 plotseling overleed. De witte villa was toen al geen praktijk meer, Eric praktiseerde in een voormalige winkel aan de Herkingenstraat. Dokter Hefting senior overleed in 1999 en een jaar later zijn vrouw, daarmee kwam na 45 jaar een einde aan het tijdperk Hefting in Pendrecht.
De doktersvilla kwam leeg te staan en verpauperde, omdat het om een karakteristiek pand gaat werd naarstig gezocht naar een nieuwe bestemming. Die is uiteindelijk gevonden in de vorm van een beschermd wonen project en na een grondige restauratie en verbouwing werd de voormalige praktijkwoning als zodanig in gebruik genomen. Op 29 september 2005 was de officiële opening en één van de sprekers was Johanneke Hefting, de dochter van de vroegere huisarts. Ze hield een geëmotioneerde toespraak waarin zij het leven van haar familie schetste tijdens de lange periode dat zij hier woonde. Als eerbetoon aan haar ouders kreeg de villa de naam dokter Heftinghuis en na haar toespraak onthulde zij de naam die op de voorgevel is aangebracht. Op de zijkant van de garage zit een klein bordje met daarop de tekst: dokter H.R. Hefting huisarts van 1 juli 1955 tot 30 september 1994.

In december 2014 wordt bekend dat de aan de overkant gelegen resocialisatiewoningen De Brug in januari 2015 leeg zullen komen en de bewoners van het dokter Heftinghuis zullen daar heen gaan, op het moment van schrijven van dit artikel moet de verhuizing nog gebeuren. Er zal dus opnieuw een bestemming voor de witte villa gezocht moeten worden, één van de suggesties is om er een museum over Pendrecht en Lotte Stam-Beese van te maken. De tijd zal leren wat de toekomst voor het dokter Heftinghuis zal worden.