Het verhaal van Anita Koers over haar bijzondere reis naar Hongarije

Ik wil altijd alle dieren helpen’

PENDRECHT – Iedereen herinnert zich nog wel de giftige modderstromen in Hongarije. Behalve veel menselijke slachtoffers, waren er ook heel veel dieren die de dood vonden of verminkt raakten. Anita Koers, die het Dierengezondheidscentrum leidt aan de Slinge 586, reisde af om hulp te bieden.

‘Als je zo’n foto ziet van dieren die slachtoffer zijn geworden, wil je meteen iets doen. Sommige dieren waren helemaal verbrand of misten een poot. Ik wil altijd alle dieren helpen; of dat nu in Nederland of Hongarije is, maakt mij niet uit. Dierenleed kan ik absoluut niet aanzien. Als je dan de kennis bezit en mensen in die richting kunt sturen, is dat het mooiste wat je kunt doen’, vertelt Koers, die onder andere al vijftien jaar les aan medewerkers van de Rotterdamse dierenambulance geeft.

Hongarije kent geen dierenbescherming of dierenambulance. Dierenartsen zijn er wel, maar alles staat nog in de kinderschoenen. Als een dier niet wordt opgehaald door de eigenaar, blijft het dier in het asiel.

Broodfok

Euthanasie wordt niet toegepast. ‘Helaas is er ook veel broodfok, maar gelukkig werkt men hard om dit aan te pakken en neemt men meldingen heel serieus. Je ziet dat de liefde voor dieren enorm groot is. Door middel van toneel worden bijvoorbeeld ook kinderen heel erg betrokken bij dierenwelzijn.’

Geschenk

Op 27 januari vertrok Anita richting Hongarije, naar dierenasiel Animal Island. De reis ging via Groningen, waar ze eerst een opgeknapte dierenambulance ophaalde. Deze was geschonken aan Stichting REX Nederland, die zich inzet voor Hongaarse (zwerf)dieren. ‘Het asiel zag er fantastisch uit. We kregen een warm welkom en de medewerkers waren erg voortvarend: ze dachten al direct mee en hebben zich helemaal aangepast.’ Als dank ontving Anita een medaille voor Guardian Angel. In april komt een delegatie uit Hongarije op bezoek in Rotterdam, waar ze een kijkje nemen in haar dierenkliniek en bij de dierenambulance en waar ze met een boswachter zullen praten.

Kom maar op!

Ook werden hulpgoederen ingezameld in Nederland. ‘We hebben een grote kelder, dus ik zei tegen iedereen: kom maar op met je spullen! We hebben heel veel dekens, hokken en voeding ingezameld voor de dieren in Hongarije. Nog steeds kunnen mensen spullen afgeven in het Dierengezondheidscentrum.’

Drie honden kwamen uiteindelijk in Nederland terecht: Negra, Nutella en Nugat (foto). Zij zoeken nog een baasje. Meer informatie via 010 – 481 55 57.