Hindoestaanse groep vierde Diwali

Maandenlang is er geoefend en eindelijk is het weer zover. Het hoogtepunt Diwali, lichtjesfeest van de Hindoes in Pendrecht.

Heerlijk eten en een prachtig sfeervol versierd Servicepunt waar het feest mocht worden gevierd. De vrouwen in mooie zijden gewaden en de mannen in mooie witte pakken. De ruimte versierd met kleurig tulen de intieme sfeer van India weergeeft. Knap hoe met heel weinig aangegeven kan worden waar het om gaat.
Er werd gedanst op traditionele maar ook op moderne Bollywood muziek, onder leiding van Ahilya.

Diwali is het feest van de nieuwe maan als overgang van het krisjna (afnemende) naar het sukla (wassende) gedeelte van de maand Kartika. Diwali is een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes. Diwali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het lichtfeest. Na Diwali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.

Het wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin. Bij het Divali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.

Voor Diwali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonkere nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met diya’s. Dat zijn aarden schoteltjes met geklaarde boter als brandstof en een katoenen pitje. De oudere vrouwen van de families voeren voor de deur een plechtigheid uit. Ze bidden tot Lakshmi en vragen de godin het huis te bezoeken. De hele nacht branden er diya’s, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrische lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.

Dit feest wordt gevierd in Azië, Suriname, maar juist ook bij de Hindoestaanse gemeenschappen van Groot-Brittannië en Nederland.